inimesedpoliitika

NSA vastulöök: meie eest nuhkisid rahvusriigid ise

Juhtusin eile nägema CNN-i pealt Ameerika kõrgete ametnike tunnistusi liitlaste järel nuhkimisest.  See väike katkend kongressi ees selgituste jagamisest andis hoopis uue pildi. Kui siiani oli Saksamaa, Prantsusmaa, Hispaania ja teiste riikide lehtedes avaldatud Edward Snowdeni info alusel arvatud, et NSA salvestas kümneid miljoneid telefonikõnesid (umbes 89 miljonit Prantsusmaal) ja Saksamaa kantsler Angela Merkeli telefoni oli jälgitud juba 10 aastat koos umbes 30 tuhande muu tuntud inimesega, siis eilses tunnistuses lükkas Keith Alexander (NSA juht) selle ümber. Ta väitis, et pealtkuulamise andmed või kõnede info said nad oma NATO partneritelt ja nende vastavatelt luureorganisatsioonidelt.

Mina pean seda tõenäoliselt valeks, sest esiteks ei ole Prantsusmaa NATO liige ja teiseks on kaheldav, et Angela Merkeli telefon võiks olla sattunud terrorismis kahtlustatud isikute nimekirja. Vaevalt küll, et ta oli 10 aastat tagasi nii tundmatu, et ühelgi ametnikul-luurajal ei tekkinud küsimusi sellega seoses. Eksisteerib ka kolmas võimalus, et need riigid oli salvestanud kümneid miljoneid telefonikõnesid mingisse suurde süsteemi ja siis ameeriklased tellisid sealt väljavõtte talletatud info kohta ja said sedasi Angela Merkeli kohta info kätte.

NSA esiluuraja.
NSA esiluuraja Keith Alexander andis 29. oktoobril tunnistuse Kongressi ees, et nende eest luurasid rahvusriikide vastavad organid. Kaader France24 telekanal

Selle praeguse tunnistuse järel on pall löödud Euroopasse tagasi. Nüüd peavad siinsed poliitikud hakkama arutama, kas nende nuhkijad on üle piiride läinud ja loonud totaalse jälgimise ning salvestamise ühiskonna.

See võib ka selgitada, miks Eesti Valitsus ja President on olnud vait sellel teemal. Nad on kuriteokaaslased ehk puudub soov ülestunnistuseks meie riigis toimuva elektroonilise nuhkimise ulatusest.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga