Euroopa suurima panga kahjum 140 miljardit

Esimene poolaasta tõi Euroopa suurimale HSBC pangale kaasa 9 miljardi euro või umbes 140 miljardi krooni suuruse kaotuse (Ameerika kinnisvaraturg). Tänu headele tulemustele Aasias suudeti I poolaastal jõuda siiski 6 miljardi eurose kasumini.

Ometigi oli tegemist 29 protsendilise kasumi langusega võrrelduna möödunud aasta I poolaasta tulemustega.

Tuleks meeles pidada, et 2002. a. Argentiina majanduskriisi ajal pakkus toonane režiim igakülgset abi, et välismaa pangad (ennekõige HSBC) saaksid oma varasid segamatult riigist välja viia ning osales ka argentiinlaste säästude rekvireerimisel. Nimel oli IMFi surve alla sattunud riik sunnitud kõik inimeste välisvaluuta hoiused ümber vahetama peesodeks, et olla võimeline tasuma laenude tagasimakseid dollarites. Loomulikult oli kurss inimeste suhtes väga ebasoodne, kus 1 USD dollari asemel sai ta peesodes vastu ligikaudu 0,1 sellest ehk 10 senti. Sellise riikliku poliitika nimi oli Correlito ehk riigi kehtestatud välisvaluuta kontode külmutamine teadmata tähtajaks ja õigusega riigil neid omal äranägemisel kasutada. Õigluse huvides tuleb siiski tunnistada, et paar aastat tagasi tuli ka kohtuotsis, mis tunnistas riigi toonase käitumise õigusvastaseks, kuid minu mälu järgi ei kohustanud inimestele tekitatud kahju hüvitama.

See kindlasti aitab kui logo on kuusnurkne (natuke laiaks litsutud küll aga siiski kuusnurk. Selle sees ka 2 kolmnurka. Või värvide järgi vaatanud 6 kolmnurka, millest 4 on punased ja 2 valged.)

Euroopa suurima HSBC panga kuusnurkne logo
Euroopa suurima HSBC panga kuusnurkne logo

Lõppu ka üks link Argentiina majanduskriisi aegsetest pankade probleemidest, kus 2002. tuli sõjaväel neid kaitsta vihaste hoiustajate rünnakute eest ehk terroristlikest pommidest (terrorist-type bombings).

Allikad: HSBC majandustulemuste kohta EuroNews 4.08.08

One thought on “Euroopa suurima panga kahjum 140 miljardit

  • 6. august 2008 at 09:58
    Permalink

    … maailma suurima panga …

    Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga