Ameerika aktsiate langus: 7 päeva järjest!

Aasta tagasi püstitas Dow Jones rekordeid. Neljapäeval aga toimus seitsmes päev langust järjest. Ma ei mäleta, millisel kuupäeval toimus 777 punktine langus, kuid seekord jõuti 630 punktise päeva languse ja 8400 punkti kanti. Viimase nädalaga on haihtunud 2500 punkti. Tipust alates aga kolmandik! Mäletan seda paanikat kui 777 punktine langus tõi indeksi 10500 peale. Fed pakkus siis 700 miljardit dollarit pankadele kergendust. Bush võttis kriisi teemal teles sõna. Täna oli EPLis pealkiri, et USA võlakoormust näitaval tablool said numbrite suurusjärgu kohad otsa. Ma ei riski isegi pakkuda, millistes triljonite (12 nulli ja rohkem) suurusjärkudes nüüd arvestus toimub. Igatahes Bushi ajastu läheb ajalukku totaalse finantskriisina.

Täna kuulsin õhtu jooksul kaks korda juttu, et mis saab kui riik läheb pankrotti. Jutt on siis Islandist ja tema pangandusest. Esimesena kuulsin seda arutelu Kalev Sport uudistest ja teist korda TV3 pealt Ekspressi saatest (Indrek Neivelti ja Meelis Atoneni arutelus).

Aeg on juba hiline ja hommikul teen täpsustava kokkuvõtte.

PS. ärge uskuge jutte hoiuste garanteeritud säilimisest või tagatisfondist. Aastal 2002 toimus Argentiinas sarnane riiklik pankrott ja tookord riigistati Correlito nimelise terroriteo abil riigi poolt inimeste valuutahoiused. Iga hoiuse dollar konverteeriti kohalikeks peesodeks ja maksti inimestele välja kursiga vaid 5 senti. IMFi surve alla sattunud riik konfiskeeris 95 protsenti inimeste hoiustatud valuutast.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga