inimesedpoliitika

Peaminister Putini koer on GPS-jälgitav

Suure ja sõbralikkusest pakatava Venemaa praegune peaminister Vladimir Putin naasis oma KGB luuraja mineviku mentaliteedi juurde ja demonstreeris ajakirjanikele oma musta värvi labradori tõugu koera kaela riputatud jälituse GPS seadet. Satelliitide signaali järgi asukohta määrav seade edastab omanikule peni asukoha niikaua kui see liigub. Jälgimist segab aga vees ujumine või porilomp heitmine. Ajakirjanikud küsisid peaministri käest, mis saab siis kui Koni(?) nimeline koer peaks otsustama veelombis püherdada. Sellele vastas veel hiljuti Venemaa kummardatuim mees, et tema koer pole põrsas, kes poriloigus püherdaks.

Pilt CNNi ekraanilt. Teisel pool ookeani asuvas Bushi impeeriumis on esikoer Barry(?) samuti musta värvi.

Mina tunnen heameelt, et Putin-palja-ülakehaga-kalamees või Putin-uinutipüssiga-tiigri-uinutaja kõrvale on tulnud kõrgtehnoloogiline Putin-kaardistan-kõik-koerajunnid-jälgija. Ma pole neid pilte kõrvale pannud kuid olen näinud soomlase tehtud filmi „Putinomania“ ja seal oli üks kunstnik, kes maalis toonast presidenti erinevates situatsioonides justkui ikoonide pühameest ja rahvas kuuliski, et nüüd tuleb nende piltide ette kummardama tulla. Nagu kunstnik ütles, oli selline sõnum, „kummardame kõik Putinit,“ tema jaoks täielik tragöödia, sest oma maalidega tahtis ta seda hoopis vältida (näidata teda lihtsureliku inimesena).

Vladimir Vladimirovitš Putin oma koera ja abidega tutvumas GPS jälitamise seadmega. Foto CNN ekraanilt.
Vladimir Vladimirovitš Putin oma koera ja abidega tutvumas GPS jälitamise seadmega. Foto CNN ekraanilt.

Objektiivsuse huvides olgu siiski ära märgitud, et satelliitide signaal ei tulnud mitte jänkide loodud GPS võrgust, vaid venelaste endi satelliitide võrgust, mille nime ma kahjuks ei tea. See on lihtsalt läbi kodulooma toodud näide Venemaa katsest saada taaskord kõrgtehnoloogiliseks riigiks. Tuletagem meelde, et kosmosesse tiirlema jäänud Venemaa koerad Belka ja Strelka või veel mõned teisedki olid samuti teenäitajaks inimese lendudele kosmosesse. Siit edasi tuletades võime jõuda järeldusele, et inimeste positsioneerimine mobiiltelefoni abil on olnud juba aastaid teenusena kättesaadav ja nüüd on aeg tuua turule teenus koeraomanikele. Näiteks jahimehed ei kaotaks enam ühtegi koera metsa kui saaksid tema viimase signaali meetri täpsusega tuvastada. Või oleks jaht tulemuslikum, sest näed saaklooma jälitava koerakarja asukohta jälgimise seadme ekraanil ja saad siis jahimeeste tuleliini paremini korrigeerida.

2 thoughts on “Peaminister Putini koer on GPS-jälgitav

  • Venelaste analoogse süsteemi nimi on GLONASS : ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система. Selle täpsus on hetkel julgelt üle 5m. Samas ma ei usu, et kasutatakse seadet, mis kasutaks ainult GLONASS satelliite, küllap võtab ikka GPS’i omi kah vastu.

    Reply
  • Jahikoertel on Eestis juba aastaid sellised seadmed. Isegi mitut liiki, vastavalt sellele, kas tegu on urukoeraga või mitte.

    Mõnes mõttes on Putini koera puhul selline asi ka mõistetav – toas ta vaevalt seda kandma peab, aga kui aed on kümme HA suur (ja miski ütleb mulle, et Vladka päris osmikus ei ela), võib tõesti endal enne hääle kähedaks karjuda, kui koer seda kuuleb.

    Ja kurat, selle uudise põhjal ei saa ei mina ega Paris Hilton presidendiks – tema chihu ja minu Oskar on ju mõlemad valged. Et ka alati niimoodi viltu peab vedama. Nojah, vähemalt oleme me stiilsed.

    Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga