Eesti president on juutide hannukah usku

Eile oli 4. advent mida kristlased tähistavad 4 küünla süütamisega. Eesti president Toomas Hendrik Ilves käis aga sünagoogis Hannukah puhul küünalt süütamas. Ka Tallinnas pidasid juudid oma rahvuspüha.

0808882_president_toomas_hendrik_ilves_hannukah_tuli

Kui ta osaleb juutide kalendri tähtsündmusel, siis võib eeldada, et ta täidab ka teisi usukohustusi. Pressile serveeriti seda juutide kultuuriga tutvumisena, kuid mina arvan, et juudi verd ei tasu maha salata. Öeldakse, et see on paksem kui vesi ja Eesti rahvas kindlasti mõistab kui kolmas mees käib hiie või kiriku asemel hoopis sünagoogis. Kes teab kuivõrd õigus võis olla sellel Kristiina Ojulandi nõunikul, kes kunagi wikipedias viitas T.H. Ilvese kariimi päritolule. Oli visti selline vanasõna, et veri viib rähnipoju puu otsa. Miks mitte siis ka hanukka peole?

Kuid vaadates tema sissekannet püha puhul siis tundub, et ta pole veel ladina tähestikku päris omandanud ja peab kasutama trükitähti.

0808883_president_toomas_hendrik_ilves_hannukah_pidu

“Olen siiralt liigutatud näha kuidas te hoiate ja …” Ma arvan, et võime õigekirja vead andestada, sest pole lihtne olla saadetud Ameerikast riiki, millega sind eriti palju pole varem sidunud.

ETV puhul märkasin, et kasutatakse mitte inglise keelset terminit hannukah vaid mingit hanukka aga see võib olla ka kaval nüke, et “Toomas Hendrik Ilves” ei tuleks otsinguga ühe ususekti puhul välja. Samuti on eile õhtul Postimehe esilehel olnud väike piltuudis täna hommikuks kadunud. Delfi teeb siiski jäädvustuse President Ilves süütas hanukka küünla kuid selle video on mingi delfi omatoodang.

ETV puhul tuleb ka märkida, et kordagi ei vilksatanud kaadris Siioni tähte või kuidas nad seda kuusnurk logo kutsuvadki.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qxJyXACSerk]

http://www.youtube.com/watch?v=qxJyXACSerk Presidend of Estonia celebrates hannukah

[polldaddy poll=1217899]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga