eliitpoliitika

Miks president Ilves kirikusse ei jõudnud?

Ma pole siiani täpselt aru saanud, mis usku see Ilveste sugu juhtub olema aga kiriku välja kuulutatud etendusele mitte ilmumine näitab, et ta võib ka omapäi otsustada. Ta pole nukk, kes kirikusse viiakse ja siis kogu ilmarahvale näidatakse. Justkui õigustamaks ristiusu nuumamist maksumaksja rahakotist. Parandage mind kui eksin aga mulle on meelde jäänud, et juutide poolt ketseriks kuulutatud isiku kummardamisele ja kirikute majandamisele kulub 2 miljardit krooni aastas. Sellisel juhul oleks see tubli 2/3 Tallinna linna eelarvest!

Alles hiljuti kirjutasin teemal, kuidas Toomas Hendrik Ilves on hannukah usku ja käis 4. advendiküünla asemel hoopis sünagoogis küünla süütamisel. Eriti meeldis mulle ETV videolõigu lõpus näidatud juudi keskuse kultuuriline etteaste, mida nii Tom kui tema poeg väga õnnelike nägudega jälgisid. Jah, tore on vaadata naeratavat presidenti. Mitte sellist “mul on kõigest tülpimus” ilmet.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qxJyXACSerk]

http://www.youtube.com/watch?v=qxJyXACSerk Presidend of Estonia celebrates hannukah

Omapärase ajugümnastikaga on hakkama saanud aga Õhtuleht, kes on samuti püstitanud küsimuse Ilvese puudumisest Halliste kiriku jumalateenistuselt aga toonud mängu ka kaks päeva hiljem aset leidnud T.H. Ilvese sünnipäeva. Ütlen otse, et selline arutluskäik, nagu kahe päeva pärast saabuv sünnipäev takistaks eelnevalt kavas kokku lepitud tegevusi, tundub täiesti loogika vastane. Kui just ajakirjanikud ei vihja, et Tom alustas sünnipäeva tähistamisega juba nii nädala jagu varem ega polnud enam selle tõttu 24. detsembri teleülekande rambivalgusse ilmumiseks vormis.

Eriti meeldisid mulle sellest artiklist mõned ütlused:

Traditsiooni, et president külastab jõululaupäeva õhtul kirikut, kust ETV ülekande teeb, algatas Lennart Meri 1996. aastal. Ilves ei jätka Meri ja Arnold Rüütli traditsiooni, kuid talle ei saa seda vähimalgi määral ette heita.
Kirikute nõukogu täitevsekretär Tauno Teder

Mõistan täiesti ka seda, et president otsustas kirikusse tulla hiljem – ma ei kujuta küll ette, et president sõlmiks mingeid lepinguid rahvusringhäälingu või kirikute nõukoguga.
Halliste koguduse õpetaja Kalle Gaston

Tegelikult oli kirik rahvast täis ka kell 20. “Seega ei saa väita, et inimesed tulevad kirikusse ainult presidendi või televisiooni pärast,” nendib Gaston.

http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=309662

Esiteks juhin tähelepanu justkui kirikute nõukogu etteheitele, et Ilves ei jätka traditsiooni. Miks ta peakski mingit okupeeritud rahvast välja kasvanud presidentide kommet järgima kui temal on vaba rahva ja vaba riigi kombestik?

Teiseks on presidendi kantseleil päris kindlasti vastavad lepingud kiriku üritustel osalemiseks. Esimese hooga meenub mingi tänu hommikusöök või mingi taolise nimetusega üritus, mida riigieelarvest saadud rahaga korraldavad kirikusaksad ennast Eesti eliidiks pidavatele inimestele.

Kolmandaks aga tahaksin näha mõnda pilti presidendist kirikus. Vot ei usu enne kui pildilt pole näinud. Tal oli sellel kevadel ka vastuväiteid oma Adamkusega kohtumise pildistamisele Kadrioru lossis, mille kohta saab lugeda fotograafi mahlakat kirjeldust www.blog.ee/protsess/ aadressilt:

Peale ühte klõpsu muutub presidendi nägu väga morniks. „Ära palun pildista mind!“, „Palun ära pildista mind!“, „See on minu kodu!“, „Ära pildista mind kui ma seda ei taha“, kõlavad presidendi ärritunud sõnad.

Lõpetan pildistamise.. Ma olen ainsas ruumis kuhu mind selles hoones lubatakse, olen läbinud kontrollid ja registreerimised, olen ainsas ruumis kus meil lubatakse kõrgeaulisi pildistada ja kus nad lausa meile poseerima peaks ja samas ei või ma pildistada. Hetk hiljem saabub Leedu presidendi korteež.

Minu enda jaoks on kirikust usu otsimine nagu arvutis windows 2000 kasutamine. Mina eelistan vananenud tarkvara asemel uuemat, sest nii nagu asendab XP edukalt kõik win2000 ja 98 masinad, nii võtab Koraan ka üsna samamoodi kokku selle ainujumala usu. Seega kui peaksin muret tundma oma hinge saatuse pärast, siis loeksin kohe kindlasti seda viimast Raamatut ja mitte toorat või piiblit (kumba neist?), sest umbes 1400 aastat pole jumal inimkonnale uut prohvetit saatnud. Järelikult on inimesed jumalast seekord õigesti aru saanud. Ristiusuga tekkinud viga aga parandati juba 6. sajandil ja selleks on Koraanis kirja pandud sõnum.

[polldaddy poll=1229980]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga