majanduspoliitika

10 tunnust Ansipi valitsuse allakäigu aastast

2008. oli Eestis languse ja allakäigu aasta: majanduskriisi eelne, kinnisvara hinnalangusega, ilma võidusambata, töö(raha)vabade reedetega, rekordilise inflatsiooniga, eelarvete kärpimisega, Iraagi okupatsiooni jätkamisega, valitsusparteide reitingu languse ja opositsiooni skandaalidega peksmisega.

  1. Majandus hakkas langema II kvartalist ja kiirenevas tempos (-0,3 % muutus III kvartalis juba -3,5 % languseks).
  2. Kinnisvara müügihind ja laenu tagatiseks seatud väärtus langeb. Eesti pangad on välismaa omanduses ja kohalikel pärismaalastel pole finantse hinnataseme hoidmiseks.
  3. IRLi liikmed Aaviksoo, Aivar Reivik ja Rainer Sternfeldt ei saanud Harjumäe ristisammast valmis. Mina olen selles pettunud, sest toetasin isiklikust rahast selle Eesti Edu matmisristi püstitamist. Vähemalt on lohutav teada, et 2009. võidupühal saan ehk viia sinna leinapärja kirjaga “Siia matsid IRL, Reformierakond ja SDE Eesti edu. A.D. 2008”
  4. Eestis algasid maksuvabad reeded, natuke teistmoodi kui neid oli lubanud Reformierakond. Paljud suured tootjad (Norma, Liviko) läksid oktoobris üle töövaba ja palgavaba reede peale. Aasta jooksul esitati rekordarv taotlusi töötajatele osalise tööaja rakendamiseks.
  5. Inflatsioon on tõusnud kahekohaliste numbriteni ja euro kasutusele võtt nihkunud teadmata aega. Seda isegi Eesti Panga juhtidele makstavate rohkem kui miljoni krooniste aastapalkade peale.
  6. Vahetult enne jõule langes Reformierakonna toetus 29 % peale ja populaarseimaks tõusis Keskerakond 35 protsendiga.
  7. Eesti riigi eelarvet kärbiti alates 2008. suvest umbes 10 (?) miljardi ulatuses ja tõenäoliselt jätkatakse kärpimist ka 2009. aastal. Valitsuskoalitsiooni suhted muutusid hapraks.
  8. Ansipi valitsuse allakäiku ja populaarsuse kaotust kompenseeritakse alternatiivi pakkuda võivate opositsiooni erakondade stigmatiseerimise ja peksmisega. Rahvaliidu endise esimehe Villu Reiljani kohtus grillimine ja KAPO püüdlikud läbiotsimised Pärnus ja Tallinnas ning soov leida korruptsiooni Keskerakonnas.
  9. Eesti sõduritele antakse kohustus jätkata Iraagi okupeerimist. Esimene “kutse” Iraagi parlamendi poolt võõrvägede riiki jäämiseks kukkus läbi ja oli oht, et Riigikogu a(o)garusega antud käsk jääda Iraaki 2009. aasta lõpuni muutub naeruväärseks. Näiteks Eestist umbes 200 korda suurema SKP-ga Suurbritannia toob oma sõdurid Iraagist ära 31. maiks 2009. Mitte-sõjaväelise personali aga paar kuud pärast seda.
  10. Praeguseks on Ansipi valitsuse poliitikat tunda saanud tuhanded töötuks jäänud ja selle mõjude hirmul kümned tuhanded töökoha kaotuse hirmus inimesed. Nende ajupesuks ei sobi isegi meedia enam sedavõrd hästi, sest nii reklaamiraha kui lugejate arvud on langema hakanud. Päästab ainult opositsiooni jäänud parteide esimeeste Villu Reiljani ja Edgar Savisaare pidev skandaalikestega köidikutes hoidmine.

0808879_erakond_toetused_keskerakond_liiderReformierakonna reiting on detsembriks langenud 12 kuuga 10 protsenti, Keskerakonnal tõusnud aga 13 protsenti.

Lisatunnus. Andrus Ansip ei tea, kas ta on tulnukas teiselt planeedilt või mitte. Asja käsitles Eesti Reformierakonna Ringhäälingu (lühend ERR) toodetud Erisaade. Kuulates tema aastalõpu intervjuud, kus ta endiselt pakatab optimismist, siis tõenäoliselt on ta peaminister mõnes teises riigis kui seda on Eesti Vabariik.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=iJBWaZjQBuM]

Kasutan katkendeid ühest varasemast postitusest Android Ansipi olemasolu kohta:

Kirjatsura, kes tavaelus peab ajakirjaniku ametit:

Nädalajagu tagasi esines Ansip Äriplaani konverentsil ettevõtjatele. Ta rääkis, kui hästi läheb Eesti majandusel. See kasvab, palgad kasvavad, eksport õitseb. No kõik on kõige paremas korras. Juurde näitas mitmesuguseid tulbaridasid. Saalisistujad olid hämmeldunud. Nendel nagu ei kasva. Käibed siis, ja kasumid ka mitte. Et kust see Ansipi majanduski peaks kasvama?!

Igal juhul võttis ettevõtja Jüri Käo asja kokku mälu järgi umbes nii: “Imelik, meie saadame iga kuu oma näitajaid statistikaametile, kuid peaministrini need millegipärast ei jõua. Ansipi näidatud kevadised andmed on tänaseks täielik ajalugu ja võib rahulikult unustada. Miski pole enam nii nagu peaminister rääkis.”

http://kirjatsuravol2.wordpress.com/

Või kirjeldus Ansipi intervjueerimisest:

Minu vastas seisis mees, kelle klaasistunud silmad ei liikunud intervjuu jooksul vist kordagi paigast. Suu küll liikus, aga mulle tundus, et mõte nende tühjade silmade taga mitte. Ja suu edastas sõna-sõnalt neid samu teese, mis juba enne lavalt olin kuulnud.

Jüri Käo arvas pärast Ansipi esinemist, et talle tundus, nagu oleks esinema tulnud mõne teise riigi peaminister, kes juhib ühte neist riikidest, kes kuuluvad Euroopa viie rikkama riigi hulka. Ka mina ei saa aru, kuidas on nii, et ettevõtjad räägivad mulle ühte juttu, aga peaminister midagi sellist, mis käib risti vastu? Kellel siis õigus on?

http://kangsepp.wordpress.com/2008/09/25/peaminister-voi-robot/

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga