inimesed

Iga staarike teeb omale portaali: Liis Lass

Viimastel aastatel meediasse kriitiliselt suhtuma hakanud Liis Lass 0n välja kuulutanud uue meelelahtusliku portaali tegemise. Aadressil www.lass24.ee toimima hakkav portaal selgitab välja piiri lugejate informeerimise ja uuritava inimese eraellu sekkumise vahel.

Tundub olevat püüd tasakaalukama meedia suunas. See on isegi võimalik, kuid siis peab ta sellele finantseeringu leidma muudest kanalitest kui reklaamitulu, sest lugejad on seniste portaalide (elu24, trend24, buduaar.ee, weekend) poolt dresseeritud üsna algelistele mõtetele ja instinktidele reageerivaks. See tähendab, et suurel loetavusel rajanevat reklaamitulu pole võimalik saada ilma väga lihtsustatud ja “paljastava” käsitluseta.

Mida mina sellest portaalist arvan enne isegi selle avamist?

Esiteks on mul tüdimus neist lõpuga 24 aadressidest (elu24, trend24, auto24, paat24, maja24, kodu24 jne.). See tundub olevat mingi Eesti haigus, sest mulle ei meenu ükski 24 aadress .com, .net, .ru, .fi, .lv domeeniruumi pealt.

Teiseks pole raske mitte “portaali” käivitada või tellida, vaid seda edaspidi loetavana hoida. Siiani avaldatud info järgi ei näe ma praegu seda eristavat elementi teistest portaalikestest ja blogidest. Samuti pole teada kui palju tuleb selle taha teisi kirjutajaid. Ühe autoriga portaali teha on aga naerukoht.

Kolmandaks on sõna portaal väärtus tugevasti langenud pärast seda kui Ingrid Tähismaa tegi omale toptop.ee projekti. Minule meenutab see rohkem pildigaleriid ilusaks töödeldud inimestest kui vajalikku infot koondavat portaali. Ainus hea asi selliste portaalide puhul on aga Adblock filtri tõhus töö reklaamide eemaldamisel, mistõttu kannatab isegi vaadata.

Neljandaks oleks Liis Lassi blogi olnud kindlasti palju jõukohasem ja lugejatele selgemini meeldejääv mõiste. Kasvõi ülal viidatud toptop.ee tegijate nimistus oli hetkel 9 nime aga ometigi ei leidnud ma esilehelt endale teise kliki tegemiseks ja lugemiseks sobilikku rubriiki või artiklit.

Viiendaks on Liis ära tabanud, et fragmenteeruva meedia ja ahenevate lugejaskondade puhul võib näiteks Euroopa Parlamendi valimistel kandideerijate artiklid ka reklaamirahaks lugeda. Tuleb meelde 2007. talvel portaalis mees.eu seksikaima naispoliitiku valimine. Isegi praegu on seal ära panemisel Peeter Võsa, kes esindab mainstream meedias peksupoisi rolli valitud erakonda.

Kuid loeme siis Liis Lassi kirjeldust oma projektist:

“Meie leht hakkab olema arvamusleht, mitte refereerngute sait. Paneme suurt rõhku asjalikele välisarvamustele, mida saavad meile edastada poliitringkonnad või miks mitte ka meediakuulsused ise, kui neil kirjutamiseks ja mõtlemiseks annet on antud. Tahaksime kirjutada seda, mida tahetakse öelda, mitte seda mis müüb.

http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=310290

See arvamus sai isegi pikem kui ma algselt arvasin aga meenutades tema väitlust Mihkel Rauaga siis on tõsine lootus, et meedias võib väheneda tühisuse staarikeste (tõehetke Lilit, uhkete pommidega Olga või Pärnu Pammy) eksponeerimine.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=livddPhOzVg]

Eesti on liiga väike, et siin saaks teha seltskonna ajakirjandust aga sellegi poolest Liisile tuult tiibadesse selle projektiga.

[polldaddy poll=1245249]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga