Arvamus Postimehes: eurodes laen ei takista devalveerimist

Eesti elab majanduslikult raskel ajal. Allakäik Ansipiga on olnud väga kiire ja järsk. 2008. a. neljandas kvartalis oli Eesti tööstus Euroopas esimene oma -20 % kasvuga. Jah, see on perversne, kuid Ansipiga jõudsime viie esimese (langeja) hulka.

Postimehes ilmunud arvamus:

Naiivsed on väited, et krooni ei saa devalveerida, kuna suurem osa laene on eurodes. Suur välisvaluutas võetud laenukoormus on üks põhjus, miks praegu oleme olukorras, mis võib viia krooni devalveerimiseni. Suurim viga oli aga välisvaluutalaenude andmine neile, kelle sissetulekud on kroonides, ning EEK/EUR valuutapositsioonide jälgimise kohustuse puudumine kommertspankades. Krooni devalveerimine oleks vaieldamatult valus kõigile, kuid see on hind, mida võib-olla tuleb maksta odavate välisvaluutalaenude ning aastaid kestnud hea, kuid (finantsiliselt) ebatervisliku elu eest.

Andres Viisemann, LHV pensionifondide fondijuht

http://www.postimees.ee/?id=81805

Varsti peaks teada saama ka 4 kvartali SKP, mis varem oli langenud kiirenevas tempos: II kvartal -0,3 % ja III kvartal -3,5 %.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga