Kurdide mõnitamine hukutas Türgi lennuki?

Eile ehk 25. veebruaril kukkus Hollandis alla ja murdus kolmeks tükiks Türgi lennufirmale kuulunud Boeing. Hukkus 9 reisijat. Päev varem ehk 24. veebruaril oli Türgi parlamendis piiratud vähemusrahva kurdide õigust oma emakeeles rääkida. Kurdi keeles kõnet pidada üritanud rahvasaadiku näitamine katkestati teles ja diktor vabandas, et selline asi pääses eetrisse. Euroopa Liidu nõudel on türklased leevendanud rahvusvähemuse kurdide allasurumist aga nende olemasolu püütakse endiselt minimeerida. Mitte kaua aega tagasi oli ka kurdidel oma emakeeles rääkimine keelatud.

Seejuures on oluline märkida, et alla kukkunud lennuki hooldus tehti alles möödunud sügisel.

Sõna Türgi on samuti purunenud pärast lennuki alla kukkumist. TV3 uudiste pilt
Sõna Türgi on samuti purunenud pärast lennuki alla kukkumist. TV3 uudiste pilt

See kõlab ehk ülepakutuna, et kurdide alla surumine võiks hukutada lennukeid aga meenutage, et Hiinas hukkus umbes 30 000 inimest väga suures maavärinas vaid loetud päevad pärast seda kui Tiibeti alistamise aastapäeva äramärkimine oli veriselt maha surutud.

Siin ilmas on asjad rohkem seotud kui ateistina tahaks seda tunnistada ja kõik halvad teod teiste rahvaste kallal (samuti inimeste tasandil) tulevad sulle endale üsna kiiresti tagasi.

Isegi eelnevale vaatamata olen seisukohal, et Türgi tuleks Europa Liitu vastu võtta. Aitab küll sellest mõnitamisest 40 aastat kestvate läbirääkimistega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga