Telefoni puhastamine info rämpsust

Mobiiltelefon on suurepärane vahend, mis lihtsustab suhtlemist ja asjade meeles pidamist. Ometigi tuleks ka seda ebavajalikust infost puhastada, et mitte “kultuurkihi” alla ära uppuda.

Võtsin siis laupäeval ette telefonist vähem kasutatud numbrite kustutamise. Selgus, et 2/3 võis ära kustutada. Neid polnud enam tööalaselt vaja või polnud ma nende inimestega aastaid suhelnud. Erilised reliktide mobiilid ja tavanumbrid algasid veel 0-ga. Ma arvan, et sellest ajast kui 0 kadus mobiilide numbri eest ära on vist juba 6 aastat aga ehk ka rohkem. Minu telefoni jäid ainult need, keda läks vaja möödunud aastal.

Erineval ajal kogunenud paberid on ümbritsenud kultuurkihina arvuti. Jaanuar 2008 aga mitte minu arvuti. Foto Virgo Kruve
Erineval ajal kogunenud paberid on ümbritsenud kultuurkihina arvuti. Jaanuar 2009. aga mitte minu arvuti. Foto Virgo Kruve

Telefoni puhastamine võiks olla täpselt sama vajalik kui töölaua üleliigsest vabastamine. Kindlasti on kõik andmed väärt arhiveerimist ja säilitamist, sest kunagi võib neid veel vaja minna. Ühel hetkel tuleb aga teha valik ning alles jätta vaid tõeliselt olulised andmed, sest vastasel korral on oht samamoodi andmete alla uppuda nagu ülemisel pildil. Kindlasti leiaks ka selliste paberit virnade hulgast kõik vajalikud andmed ülesse aga kas elu poleks mitte lihtsam kui andmeid oleks vähem?

Mina proovin nüüd sellist vähemate andmetega elu. Pealegi pole eriti tõenäoline, et mõni, kes pole mulle aastaid helistanud, teeks seda nüüd äkki. Ja kaua ma ikka olen see, kellel on vaja esimesena helistada. Seega võib ta pärast SIM-kaardilt eemaldamist rahulikult jätta vastamata, nagu need viimaste aegade telefoni aadressidest puudunud numbrid, mis kõik osutusid hiljem mingiteks reklaami müüjateks. Kusjuures viimane oli lausa selline tropp, kes ei teadnud isegi keda ta lootis sellelt telefonilt vastamas kuulda. Jäi mulje, nagu oleks valinud huupi numbri ja “lootnud rääkida sellega, kes vastu võtab.”

Päris jäädavalt ma kustutamisel läinud numbreid siiski ei kaotanud, sest olin möödunud suvel teinud koopia toonasest SIM-kaardist. Vaatasin järgi, need olid endiselt telefoniga loetavad. Aga ma panin need umbes 160 numbrit nüüd karpi ja riiulisse. Vaevalt mul neid tuleb sealt edaspidi välja otsima hakata aga vähemalt ei ole ma neist samavõrd ilma kui need, kes on näiteks telefoni varguse ohvriks langenud.

Muideks, uuemad telefonid lasevad SIM kaardil olevaid numbreid kopeerida telefoni mällu ja sealt edasi kasvõi kõnekaardi SIM-kaardile ning selle tõttu pole midagi lohakamat vabandusest, et ma ei saanud helistada, sest olin sinu numbri ära kaotanud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga