Tolmulinn Tallinn

Eestis tuleks keelustada naelrehvid, sest nende lõhutud asfalt paistab kõigile silma ja tolm määrib ka jalakäija jalatsid. Kui mäletan õigesti TTÜ teadlaste uuringut, siis 100 km naeladega tekitab 5 kilo asfalti tolmu. Sellise tolmukorra sai eile Tallinnas kõndida 1 tunniga.

Tallinnas kõndimine katab tolmuga jalatsid. Autori foto.
Tallinnas kõndimine katab jalatsid tolmuga. Autori foto.

Nagu võite pildilt näha, siis on väga selge kontrasti vahe neis kohtades, kus pükste alumine äär on tolmu ära pühkinud. Seega hakkab tolmune jalats ka väga selgelt silma kui kaasinimene peaks pilgu maha pöörama.

Seejuures ei käinud ma kusagil “põllul” kõndimas, vaid ainult asfaltil (Põhja-Tallinnast Kesklinna) aga
üsna suure liiklusega tänavate ääres. Üsna mitmel korral nägin ka tuule poolt ülesse keerutatud tolmu pilve, mis siis kogu ümbrusele maha langes.

Muidugi võib oodata kevadkoristuse algusega aprillini aga see ei vähendaks järgnevatel kevadetel teede äärtesse kogunenud tolmu hulka. Õnneks pole mul astmat aga mõeldes selle ringi lendava tolmu peale, peaks neile vist küll tõsiselt kaasa tundma. Äkki peaks Eestis ka hakkama juurutama seda jaapani kommet, kanda avalikes kohtades arstimaske?

See võiks olla ka Tallinnas opositsioonis olevatele reformierakondlastele, sotsiaaldemokraatidele, laarikutele ja rahvaliitlastele heaks protesti meetodiks Keskerakonna vastu. Avalikult maski kandes näitavad nad, et nende jaoks on Tallinna õhk saastatud ja kaasinimeste tervis on ohus. Tegelikult peaks perearsti poole pöördunud inimesed, kellel on köha või mõni muu piisknakusena leviv viirus, sellist maski sundkorras kandma, et nad ei nakataks teisi. Kõige rõvedam kogemus oli mul paar nädalat tagasi trammis, kus noor ema lasi oma algklassi lapsel praktiliselt minu kõrval üsna pikalt lahtise suuga köhida, nagu hobune, ilma sellele tähelepanu pööramata. Seejuures veel mitmel korral. Igatahes oli mul õhtul kurgus kriipiv tunne aga õnneks läks see üle.

Ja nüüd kõik võimuahned parteid, peale suurele Keskerakonnale! Tallinna võim vajab veel muutmist ja üks “pronkssõdur” on veel ära viimata.

Järgmine postitus siis maitsetuse monumendi teemadel. Jääge kanalile.

One thought on “Tolmulinn Tallinn

  • 27. märts 2009 at 11:54
    Permalink

    Egas aint naastrehvid tolmu tekita. Ka see pidev lammutamine ja ehitamine põhjustab yhtkomateist. Tollega kaasnevalt veavad ntx kallurid ka pori teedele-tänavatele, misse kuivades omakorda tolmu tekitab.
    Keelame linnas ehitamise ää? Kuigi jah, vähembalt Kilulinnas võixki – niigi kõik kotused pooltyhjalt seisvaid byroohooneid ja kortermaju täis…

    Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga