majandus

Veel üks ajaleht lõpetas ilmumise

Eile trükiti siis viimane iseseisev ajalehe Pärnu Börsi number. Edaspidi jääb kuulutuste leht ilmuma vaid Pärnu maakondliku Postimehe vahel.  Hannes Kuusmaa kirjutab selle kohta väga ilusti:

Kuulutusi edastav ja meelelahutuslikku lugemist andev tasuta leht pakub üha vähem huvi reklaamiandjatele ning seda on kokkuhoidlikes oludes aina kulukam kirjastada.

Nii ongi AS Pärnu Postimees sunnitud lõpetama Pärnu Börsi eraldi lehena ilmutamise. Vähemalt selleks ajaks, kui majandussurutis ja seetõttu reklaamituru dieetaeg kestab.

Ligi kümme aastat tagasi, 1. novembril 1999 ilmuma hakanud Pärnu Börs pakkus pärnumaalastele lahedat lugemist ja muutus mõni aasta tagasi Pärnumaa iganädalaseks kinnisvarateatmikuks.

Ajad on muutunud. Nagu ei naase meile enam mõne aasta tagune kinnisvarabuum, nii ei suuda ennast majandada veel kümme aastat tagasi väga perspektiivikaiks peetud tasuta lehed. Asi pole ainuüksi viimase aasta majanduslanguses, asi on samavõrd veebilehtede kiires arengus. Veebilehed on internetiühenduse omajatele tasuta, ajalehed paraku enam mitte.

http://www.parnupostimees.ee/?id=100589

0808766-parnu-pors-pilt

Eriti meeldis mulle see võrdlus kinnisvara teatmikuga. See näitas, et headel aegadel oli kinnisvara laenude inimestele kaela määrimiseks reklaami rahasid piisavalt ja võis ka ajalehe pinda osta. Nüüd on aga inimestel raskusi nende tagasi maksmisega ja see kestab tõenäoliselt ka  järgmise kümnendi järel.

Mina prognoosin, et tasuta paberlehti vajatakse edaspidi veelgi vähem, sest lugejana ei saa ma neist reklaame enne lugemist välja lõigata (interneti reklaamid blokeerib brauseris ad-block nimeline filter) ja nende ajaline hilinemine on piisavalt suur, et mitte loota neist ajakriitilist infot saada. Ma pigem kasutan RSS-i, siis ei pea ka lehtede kodulehele minema muidu kui ainult huvi pakkuva pealkirja peale.

Tõstke nüüd käed, kes on viimase poole aasta jooksul otsinud paberile trükitud telefoni kataloogist mõnda numbrit. Mina ütlen ausalt, et mul on aknalaual 2004. a paks kollane raamat ja seda pole ma vähemalt 4 aastat avanud. Milleks kasutada paberist kataloogi kui internetis saab igaüks oma info kättesaadavaks teha?

Seejuures imestan ma endiselt Ekspressi gruppi kuuluvate väljaannete visadust, kes püüdsid mulle firma reklaami neisse pähe määrida veel jaanuaris 2009. Jah, ma tean ka nende kodulehel andmete avaldamisest aga see on tööriistaks ka teistele “tüütutele müüjatele” oma ohvrite leidmisel ja mulle pole vaja helistada, et rääkida mida ma võiksin tahta osta, sest mul on endal pea otsas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga