Miks gaasi hind on tõusnud 3 aastaga 307 protsenti?

0808759-eesti-gaas-hinnad-kasvanud-300-protsenti-3aastagaVaatasin just äsja ühte 17. oktoobri 2005. a. uudiste salvestust, kus oli teade maagaasi hinna tõusmisest 3 krooni peale kuupmeetri eest. Lugesin siis Eesti Gaasi kodulehelt, et 3 aastat hiljem 1.10.2008 on hind hoopis 9,23 krooni. Hind tõusis 3 aastaga 307 protsenti!

See meenus mulle Tallinna Kütte teate peale, et nad langetavad nüüd 20 % toasooja hinda, mis 2008. oli tõstnud 100 protsenti. Tänan väga, välismaalastele parseldatud monopol (seda infrastruktuuri erastamise ideoloogiat viisid ellu kolmikliitu kuulunud Mõõdukad, Reformierakond ja Isamaaliit või praegune IRL), et lepite nüüd võrreldes 2007. aastaga vaid 80 % kõrgema hinnaga.

Pealegi ei saa gaasi hinda põhjendada kuidagi nafta hinna liikumiste maailmaturul, sest gaas pole vabalt kaubeldav ja tegemist on nafta tootmise kõrvalnähtusega. Sisuliselt võiks ostja öelda, et mingist hinnast rohkem ta ei maksa ja müüjal poleks võimalik oma kaupa teisele turule viia, sest kommunikatsioonid on paika pandud.

Paneb mõtlema, et miks Eesti Gaas on olnud sedavõrd ükskõikne Eestis elavate inimeste rahakoti kuivaks tõmbamise suhtes? Pole vist vaja erilist tuletamise võimet, et leida jällegi põhjus firma omanike ringist, kes ei ole Eesti patrioodid ja hindavad edu ainult kasumi protsendi järgi.

Õigluse huvides olgus siiski mainitud, et 2005. oktoobris pidi gaasipliidi või boileri puhul maksma 4 krooni kuupmeetri eest. See annaks hinna tõusuks “vaid” 230 protsenti 3 aasta jooksul. Nüüd olid hinnad toodud tarbimise järgi ja ma lähtusin tarbimisest kuni 200 kuumpeetrit aasta jooksul. Kuid lisandunud on 0,91 krooni võrguteenuse tasu ja 0,18 krooni aktsiisi. Neid ma ei arvestanud.

Nendega koos tuleks gaasi hinnaks 10,32 krooni kuupmeetri eest. Kui nüüd meenutada 17. oktoobril 2005 nimetatud hinda 3 krooni kuupmeetri eest, siis saaksime hinna tõusuks röögatud 344 protsenti. See on juba SMS-laenu sarnane näitaja.

Valimistel näeme, raisk!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga