Vana meedia proovib uusi trikke

Blogi ehk veebipäevik on laiemalt levinud viimasel paaril aastal. Nüüd proovivad ka traditsioonilised meediad neid ära kasutada. Delfi alustas lausa bloginädala ülevaadet ja pealkirjastas esimese “Blogiülevaade: Virgo Kruve jahmatas veebimaailma.” Ma tänan tähelepanu eest ja liigutan heameelest kõrvu. Anonüümikute arvamused asja kohta on muidugi sama väärtuslikud kui kärbsemust esiklaasil.

Sellise nime promo peale hakka või sügisel kandideerima. See oli nüüd väike nali, ei midagi enamat.

Kuid ajalehtede blogidest veel rääkides, siis:

Kindlasti on see blogi kirjutavate ajakirjanike loetelu kordades pikem aga ma ei seadnudki endale eesmärgiks anda ammendavat ülevaadet, vaid tõin nad näiteks kui palgatöö kõrval ka hobikorras blogi pidamisest. Ilmselt ei saa me Eestis kunagi nägema palga eest blogivaid kirjutajaid, sest lugejate turg on selleks lihtsalt liiga väike.

Küll aga tasuks tähele panna neid samme, millega vana kirjutav meedia on lõdvendmas toimetaja kontrolli ja ühtlasi kaotamas oma vahendaja funtksiooni. Kui siiani läbis info ajalehtede toimetuse filtri, kus mõnda aspekti võimendati ja teist summutati, siis blogide maailmas näib ainsaks kriteeriumiks olevat viidatavus, tsiteeritavus ja sisu taastootmine. Kvaliteet jääb ilmselgelt alla kvantiteedile.

Kuid tuleb tunnustada toimetusi, et nad on hakanud paotama oma lugejatele seda maailma, kus iga arvutit ja ühendust omav inimene võib olla ise uudise autor, fotograaf ja kujundaja ühes isikus. Lugejal on sellest ka võita, sest blogid on eranditult kõik vabalt loetavad ja praktiliselt ilma reklaamita. Pealegi on selline otsesuhtlus vaid sõnavabadust edendav. Muidugi ei adu kõik sellega kaasnevat vastutust ja rakendavad anonüümsuse kaevikus istudes solvangute turmtuld kirjutava autori pihta aga küllap see läheb üle koos lugemisharjumuse tekkimise ja sellega kaasnevat hea tava normide tekkimisega. Taoline vasika vaimustus, et kirjutan kõike mida klahvid kannatavad läks ka ajalehtede kommentaariumites üle.

Omalaadse lähenemisega blogidele on muidugi Äripäev, kes on sellest teinud ainsana ja halvas mõttes eeskuju ning kasutab neid reklaami kanalitena:

ÄP reklaamblogid
ÄP reklaamblogid

Suurema tsiteeritavuse omandasid blogid ajakirjanduses minu mäletamist mööda 2006. lõpus kui mitmed poliitikud alustasid nendega oma kampaaniat Riigikogu valimisteks. Enamus neist muidugi läks pärast 2007. märtsi ka vaiksele väljasuremisele aga küllap need hakkavad käesoleva aasta oktoobri lähenedes jälle elumärke ilmutama.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga