blogid ja internettinimesedpoliitika

Veel 14 häält demokraatia altarile

Edgar Savisaar saatis oma vennad ja õed laiali üle Eestimaa sõnadega:

“Otsige mulle veel 14 häält Keskerakonna poolt. Vaenlaste ja sõprade seast, maa alt ja maa pealt. Kui leiate, siis ehk annan teile andeks, et te kõik olete joodikud, vargad, liiderdajad, laiskvorstid, tainapead!”

Siin on näide sedelist, mida otsida

6. juunil teatas ETV valimisdebatil Edgar Savisaar, et temal (ja erakonnal) on 104 head ideed Eestis vahetuse tegemiseks. Foto Virgo Kruve
6. juunil teatas ETV valimisdebatil Edgar Savisaar, et temal (ja erakonnal) on 104 head ideed Eestis vahetuse tegemiseks. Foto Virgo Kruve

“Ja see vend, kes leiab kasvõi ühe hääle lisaks, saab vaevatasuks ühe numbri minu tibifoni numbrite hulgast. Hääle leidnud õe jaoks aga korraldab vend Heimar minu poolt heaks kiidetud menüüga neljasilma õhtusöögi. Arema õde paneb ühe silma kinni ja saab kolmesilma õhtusöögi.”

Kirjutise põhjuseks oli pühapäeval Euroopa Parlamendi valimistel antud häälte kolmas ülelugemine Keskerakonna esindajate juuresolekul:

Euroopa Parlamendi valimistel kaks kohta saanud Keskerakond loodab saada ka kolmanda koha. Sellest puudub neil veel 14 häält ning Keskerakond loodab täna ja homme toimuval häälte ülelugemisel neljas maakonnas need hääled ka leida.

Delfi artikkel http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=23846459

Hakkab meenutama aastat 1999. kui detsembri alguses käis USAs Floridas USA presidendi valimiste sedelite üle lugemine. Seal vaadati neid mõnikord lausa vastu valgust, et tuvastada hääletaja poolne tahe. Lõpuks tegi otsuse ikkagi USA Ülemkohus häältega 3:2 ja kuulutas presidendiks Georg Walker Bushi. Sellel järgnes 8 aastat mullistust maailmas ja Afganistani ning Iraagi sõda, millest kumbki pole veel lõppenud. Ametiajad aga päädisid üleilmse majanduskriis vallandamisega 2007. lõpus.

0808774-viharaadio-logoVihkamisraadio nimetas taolise häälte täpsustamise ka tänaseks päeva miinuseks. Seda küsiti ka Rootsi korrespondendilt Anu Kaupmehelt. Ilmselt asjata, sest seal poleks mõeldav ligi 400 tuhande hääle puhul eksida lugemisel vähemalt 100 häälega, nagu praeguseks on see juba kinnitust leidnud. Lihtsalt eelmistel valimistel pole see jõuvahekord olnud sedavõrd napp ja väike lugemispraak on töö kõrvalt läbi läinud. Nüüd aga oli igal häälel  märksa otsustavam kaal.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga