Eurex petab eurode vahetamisega: kursiks 50 protsenti ametlikust

Mul endal oli pettumus Tallinnas eurode rahavahetuse kohta. Nimelt euro müntide vahetamine paber eurodeks või kroonideks. Vaatasin internetist erinevaid firmasid, kus osadel oli kirjas ka, et 1 euro eest maksavad nad näiteks 10 krooni ja millist mündi vääringut nad üldse vastu võtavad. Tavaliselt oligi tegemist 1 ja 2 euroste müntide vahetamisega, röövides poole väärtuse kroonidest. Leidsin siis enda arvates parima kursiga koha http://eurex.ee/?menuID=322 ehk mündid vahetad pabereuroks 5% teenustasu või 25 krooni eest ja läksin kohale (hiljem oleks saanud paber eurod vahetada paberil kroonide vastu). Seal selgus, et internetis nimetatud teenustasu ei kehtinud ja ühese ning kahese euromündi eest sai 11 krooni, väiksemate eest veel kõigest 7,5 EEK. Loomulikult tundsin ennast petetuna ja mitte kõigest selle tühise viiekümne krooni pärast. Oleksin ju võinud need eurod lihtsalt minema visata, sest silma ei jäänud ühtegi euromünte kasutavat kohta (isegi Tallinna välitualetid kasutavad krooniseid). Samuti mitte selle pärast, et euro mündi väärtus on 33 kuni 50 protsenti väiksem paberikupüüri omast, vaid asjaolust, et taolist müntide väärtuse kolmandat kategooriat ei olnud suvatsetud internetis mainida. Ja eriti hea on selle juures järgi proovitud kogemus: kui tahad panga tellerit naerma ajada, siis küsi tema käest “kas te euro münte ka vastu võtate.” Nii palju siis Eesti võimekusest eurodes arveldada. Ma ei kujutaks ette, et hinnad algaksid paberraha ehk 5 euro väärtusest (alates 80 kroonist).
Mina ei pöördunud tookord Tarbijakaitse ameti poole, sest pean seda mõttetuks kohaks, mis tegeleb aktiivselt vaid välireklaami kohukeste küsimusega (need mõisteti muideks Riigikohtu tasemel õigeks oktoobri alguses 2007!) ja muudes küsimustes määrib vaid paberit. Kuid ma usun, et taoliste pettasaamiste internetis avaldamine mõjub isegi tõhusamalt kui ükskõik milline kaebus. Edaspidi võivad teised taoliste juhtumite kordumise eest ennast kaitsta kui vaid vaevuvad internetis otsingu tegema.

Õpime euromünte. Foto Virgo Kruve
Õpime euromünte. Foto Virgo Kruve

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga