Võitlus intellektuaalse omandi eest hukutab praeguse ilmakorra

Ma pikalt ei arutle aga tooksin näite muusika kohta. Nimelt tuleks iga muusika katke kasutamise eest uue teose tegemisel USAs maksta umbes 2500 dollarit. Kui ühe remiksi jaoks läheb sampleid tosina jagu ja plaadile panna tosin lugu, siis tuleb kokku, et ainuüksi teistele muusikutele tuleb nende nootide eest tasuda 12×2500 x 12lugu = 360 000 USD ja seejuures ei ole remixide autor teeninud mitte sentigi. Selle näitega tahtsin näidata, et autoriõigus tapab üsna kindlasti praegu tuntud kultuuri ja selle arengu. Seejuures minu loogika järgi saab autor olla kaamera puhul ikkagi ainult selle hetke jäädvustaja (kas siis linnukaamerast või skype kõnest), sest muidu võiks väita, et iga tehnoloogilise vahendi pakkuja on kohe autor. Aga autor saab olla ikkagi vaid inimene, kes hetke jäädvustas või midagi uut kokku pani/lõi ja mitte tehnilise olukorra tekitaja. Sama põhimõtte järgi olen vastu näiteks eluslooduse patenteerimisele (geenid, ravimtaimed, väikelapse kandelina, jne) aga muidugi raha võim ja korporatsioonid on selle seadustega läbi surunud. Muideks, kas olete näinud tänaval kõndimas äriühingut või panka? Küsin seda selle pärast, et äriühingul on samad õigused mis lihast ja luust inimesel: omandiõigus, autorõiguse kaitse, seaduse alusel kohustused ja õigused (kaevata kohtusse ja saada hagetud kohtus). Näiteks meil peetakse loomulikuks, et maa on kellegi omand. Tegelikult sai maa omandiks alles 16. sajandi Inglismaal kus enne seda oli see jumala oma ja surelik sai seda vaid rentida. Samamoodi ei tunnista islami maailm maa omandit, mida on endiselt võimalik vaid rentida. Filmis ja raamatus Corporation on toodud häid näiteid, kuidas äriühing omandas inimesele tagatavad õigused ja kaitse umbes samal ajal kui USAs toimus orjuse kaotamine ja anti õigusi mustanahalistele.
Eksisin küll autorõiguse teemast omandi ja juriidilise kehandi olemusele aga mulle tundub, et autoriõiguste tagamise sildi all toimub tegelikult uut laadi omandi ja tulu teenimise liigi ehitamine ning evolutsioon (nagu kunagi sai omandiks planeedi Maa pinnas). Kuidagi hirmutav tundub mõte, et iga vaatenurk või maailma helide kobar võib saada kellegi omandiks ning sina pead selle kasutamise korral oma elu rikastamisel kartma kriminaalkaristust. Üsna pea on käes aeg, kus piraatluse eest määratakse rangemaid karistusi kui inimesele kehavigastuse tekitamise eest (Eestis sai väidetavalt filmide ülesse laadija trahvi ca 20 000 krooni, mis on isegi suurem kui purjus peaga roolist tabamisel). Tuleb rõhutada, et kulla tükk saab olla vaid ühel omanikul aga intellektuaalsest omandist või siis pildist/muusikast saavad üsna võrdse väärtusega koopia nii algne autor kui ka selle uus kasutaja. Seega on paljundamine ja jagamine väga lihtne ning tulu peaks teenima pigem leviku soodustamise pealt kui püüdma “oma intellektuaalset vara” võimalikult piirata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga