blogid ja internettinimesedpoliitika

Lapse vanematele lisahääle andmise poliitjamast

Parempoolsed poliitikud käisid Andrei Hvostovi suu läbi välja mõtte, et iga lapse eest võiks valimistel lapsevanem saada hääle juurde. IRL peab ikka olema väga meeleheitel, et oma hääli otsib kaotatud valijate hulgast nüüd alla 18. aastaste seast.

EPL avaldas väga hea arutluskäigu Hent Karmo sulest, et ükski teine demokraatia ei toimi tänapäeval ülemuslike häälte põhimõttel. Jah, ajaloos on olnud perioode kui vaesed ja naised olid ilme hääletusõiguseta või siis hääletada said vaid rikkad aga üheski riigis ei ole tuldud mõttele inimeste hääleõigust laiendada ühegi teise parameetri järgi kui vaid kodanikuks olemine. Pigem on siin tehtud erandeid mitte-kodanikele kus näiteks Eestis ja Lätis kehtib juba mitte-kodanike hääletamise õigus kohaliku omavalitsuse valimistel. Järgnevalt valik katkeid Hent Karmo tekstist:

Neis demokraatiates, millega meil meeldib ennast võrrelda, arvestatakse seda, mis on kellelegi hea või mida keegi eelistab, mitte häälte kokku lugemisel, vaid häälte andmisel.

Tänapäevaste demokraatiate põhimõte „Üks inimene, üks hääl” pole formaalne igand, mis on lipsanud läbi valgustusajastu kriitikasõelast. Vastupidi, see on sisuliselt hästi põhjendatud reegel, mille kohaselt ei arvestata hääli lugedes sisulisi kaalutlusi.

Lapsevanemate hääle mitmekordistamise idee kisub meid libedale pinnale, sest avab ukse küsimusele: mis on kellegi hääl väärt?

Idee autorid ütlevad, et peaks, kuna neil on rohkem kaalul ja seega mõtlevad nad häält andes mitu korda – mida rohkem lapsi, seda enam – ja annavad oma hääle vastutustundlikumalt. Väikest pensionilisa nad igatahes tulevaste põlvede arvel jahtima ei lähe. Ehk tõesti, kuid kas nii väites ei eeldata põhjendamatult, et eakatel on kombeks saboteerida vastutustundlikku valimist? Vahest ei ole päris sisutud põhiseaduse sõnad, mille kohaselt teostavad hääleõiguslikud kodanikud mitte ainult iseenda, vaid kogu rahva kõrgeimat võimu. Ei ole ju võimatu, et lasteta inimene valib erakonna, kes lubab positiivsemat iivet ja enam lasteaiakohti!

http://www.epl.ee/artikkel/472875

Ma olen ka ise mõelnud, et kuidas saavad lapse eest lisahääle andjad ära unustada, et 300 000 pensioni saaja seas on valdav enamus ka ise lapsevanemad ehk siis suure tõenäosusega ka nende lapsed on veel elus. Miks me siis ütleme, et lapsed alla 18 aasta peavad oma hääle loovutama neist vanemale aga näiteks reedel 46 aastaseks saav Andrei Hvostov võib ise oma hääle üle otsustada ja tema vanematel (pikka iga neile!) sarnane reegel ei rakendu? Kui tahate lapse eest anda lisahäält, siis kehtigu see ka niikaua kui lapsevanem on elus ehk kasvõi 89 eluaastani saab oma “täiskasvanu ealiste laste” nimel häält anda.

Mida on Isamaa, hilisem Isamaaliit ja praegune Isamaa ja Res Publica Liit tegelikult laste jaoks ära teinud? Aastal 2002 oli Aino Järvesoo nimeline vanaproua, kes kulutas miljoneid ideele, et tookord oleks lapsetoetus tõstetud 1000 krooni peale. Aastal 2009 on see endiselt 300 krooni. Tõsi, tookord riputas Isamaaliit välja loosungi, et 1 kroon ja 3 palli ning Riigikogus eriti tegija ei olnud aga nüüd on nad valitsuses olnud üle 2 aasta.

Isamaa lubadus 1000 krooni lapsetoetust 2002. oktoobris ei ole siiani täitunud. Aastal 2009 on see endiselt 300 krooni.
Isamaa lubadus 1000 krooni lapsetoetust 2002. oktoobris ei ole siiani täitunud. Aastal 2009 on see endiselt 300 krooni.

Miks ei ole lastest hoolivad poliitikud vahepeal käinud välja ideed lapsetoetuste kahekordistamise eest? Seda laste häälte ideed on toetanud Ott Lumi, kes oli kunagi Res Publica peasekretär ja praegu on Riigikogu liige IRL-i fraktsioonis. Algatage siis Riigikogus mõni vastav seaduseparandus, IRL-i inimesed:

Mart Laar

Andres Herkel

Toomas Tõniste

Ene Ergma

Kaia Iva

Mari-Ann Kelam

Tarmo Kõuts

Ott Lumi

Marko Mihkelson

Erki Nool

Mart Nutt

Tiina Oraste

Urmas Reinsalu

Margus Tsahkna

Peeter Tulviste

Ken-Marti Vaher

Lauri Vahtre

Trivimi Velliste

Taavi Veskimägi

Mis nüüd, raha ei ole eelarves? Viisite Eesti majanduse võimule saamisega koos reformierakonnaga vaid 2 aasta jooksul kriisi? Siis piiks maha, rotipojud!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga