eesti meediainimesedpoliitika

Rain Kooli põeb sõna “Keskerakond” foobiat

Üsna naljakas, kuidas Soomest rääkides leiutatakse sealse valitsusse kuuluva partei Keskusta tõlkimiseks eesti keelde igasuguseid naljakaid väljendeid. Kuigi tuleks tõlkida Keskerakond, siis ajakirjanikud tõlgivad Keskpartei (Keskipuolue). Rain Kooli läks mõistukõne äärmusse: tsentristlik maapartei. Ilmselt on Keskerakond juba sõnana kohutav, et tuleb ümber nurga juttu ajada. Näiteks hundi kohta öeldi ka: võsavillem, susi, kriimsilm, metsakutsu, hallivatimees, jne hirmust teda kariloomadele kahju tekitama meelitada. Ajakirjanikel ilmselt painab kahe kõrva vahel hirm, et äkki saavad inimesed teada sõnaga seonduvatest headest ja edukatest asjadest. Nimelt Soomes on Keskerakond vähemalt teist parlamenti järjest valitsuses ja pole sugugi ignoreeritud kui Eestis.

Mulle tuleb meelde, et valimiste võitja kontekstis räägiti järjepidevalt Keskpartei edust ja võidust. Kui oli skandaale, näiteks Annely Jäätenmäe juhtum, siis ühtäkki oli Keskerakond. Ilmselt on Eesti inimestel juba pavlovi peni refleks, et nende suunamiseks tuleb kasutada sõna keskerakond õige konsistentsi ja viskoossusega.

Kuulake ise pikemat juttu tänasest Vikerraadio saatest (kell 15:43 ajal) kui juttu oli Keskusta (Keskerakond) Euroopa Parlamendi naisliikmest, kes praegu on titeootel ja jääb sügisel 6 kuulisele lapsepuhkusele. Seda heidetakse ette, et valimistel kandideerides ta ei teavitanud oma valijaid sellest. Samas aga ei ole tööalaste suhete korral taolise küsimuse (kas oled rase, kas kavatsed rasestuda töölepingu kehtivuse ajal) esitamine lubatud ka Soome seaduste kohaselt.

Link failile, kus Rain Kooli leiutas oma Keskerakonna foobia vältimiseks soome parteimaastikule uue partei: tsentristlik maapartei aka Keskusta.

https://www.virgokruve.com/meedia/09-07-23_1543_rain_kooli_foobia_keskerakond_kartus.mp3

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga