inimesedmajandus

Pensionifond lasi valida oma lemmikloomal

Kõik te kohustusliku või ka vabatahtliku pensionikindlustuse teinud inimesed pange nüüd hästi tähele, kuidas endale pensionifondi valida, et see elaks üle ka finantskriisi ja majanduse languse.

Pensioni paigutamine börsile on hasartmäng, mille riik tegi pankurite mahitusel ametlikuks. Sest vaadake raha liigutamisel jääb midagi ka selle liigutajate kätte ehk neil on garanteeritud tulu.

Lõuna-Koreas korraldati 6 nädalane börsimaaklerite võistlus (kirjutab Iltasanomat), kus 12 osaleja seas tuli 3. kohale viieaastane papagoi. Just nimelt lind, kes tegi oma “raha paigutusi” osutades 30 palli seast mõnele konkreetse aktsia omale. Ta tegi valikuid juhuslikult, sest linnud teatavasti majandusuudiseid ei loe.

Kokkuvõttes kasvas papagoi Ddalgi (Maasikas) aktsiapakk 13,7 protsenti, kuid inimeste keskmine aktsiaportfell vähenes 4,6 protsenti.

Seega usaldage oma pensionifondi valik mõnele oma lemmikloomale või -linnule, keda ei oleks mõjutatud läbi meediast tuleva psühholoogia ning teeb valiku juhuslikult.

Teatavasti on börside liikuma panevaks jõuks kaks inimese tugevaimat tunnet: ahnus (soov osaleda kasumi jaotamises) ja hirm (oht kaotada oma investeering). Nende kahe tasakaalust sõltubki, kas börsid tõusevad (ülekaalus optimistid ja ahnurid) või langevad (majanduse kainestumine ja ihnurid).

Eesti meespensionär kobab pensionisammaste poole. Raha on kadunud, ukradina! Kohendasin Urmas Nemvaltsi 2002. a. karikatuuri
Eesti meespensionär kobab pensionisammaste poole. Raha on kadunud, ukradina! Kohendasin Urmas Nemvaltsi 2002. a. karikatuuri

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga