Kuidas saada blogile suuremat kõlapinda?

Kohtasin möödunud reedel Harjumäe trepil Riigikogu kõige ilusamat Kadri, kes samuti blogib ja temaga tuli ka arutlusele, et kas blogi võiks tuua lugejaid või oleks parem kirjutada ajalehte artikleid. See meenus mulle Daki intervjuu ja Blogilehe missiooni peale.

Mõlemal juhul on küsimuseks, et kuidas paremad mõtted võiksid silma paista. Ajalehte kirjutades teeb valiku avaldatava kohta toimetaja. Blogileht peaks olema sarnane, kus välja tuuakse blogijate massi hulgast mõned toimetaja meelest märkimisväärsemad arvamused.

Daki vastus intervjuus:

mõte on muidugi Blogilehe juures see, et tegelikult on blogijatel võimalik lihtsalt ja odavalt (ehk väikese kirjutamisevaeva hinnaga) saada suuremat kõlapinda ja seda ei osata praegu veel ära kasutada.

http://tiiauspaikka.blogspot.com

Sellest jäi mulje, et blogi oleks justkui tähelepanu saamise vahendiks. Osaliselt olen ma sellega päri, et blogi kirjutajal peab olema teatav kogus eneseimetlust (mul on ideid, mida julgen avaldada) ja enesekindlust (julgen kriitikat taluda). Küll aga ei näe mina taolise tähelepanu või loetavuse saavutamise vahendina mõtet teha interneti tekstide tsiteerimise kogumiku laadset teost. Infomüra on internetis niigi palju aga mulle meeldib jälgida blogide algallikaid ehk siis blog.tr.ee lehte ja sealset top100 ning pärast mõne huvitava sissekande märkamist lisan selle jälgitavate blogide feed´i kataloogi ning loen edaspidi ka uusi kirjutisi. Siiani ei ole ma ühtegi jälgitavat feedi ära kustutanud, küll on nende hulgas aga tegevuse lõpetanud blogisid. Seega juba internetis kättesaamatuks muutunud tekstid (hiljutine postitus surnud blogidest, mis pandi parooli alla või lõpetati) on vähemalt minu arvutis feed´i osana veel olemas.

Ilmselt ei ole lähiajal põhjust, et ma peaksin taolisi lõpetanud ja suletud Ramloffi või Zeeta blogide sissekandeid arhiivist ülesse otsima. Samuti on nad kättesaamatud muule maailmale, sest ma ei ole koopiat edasi jaganud. Küll aga võiksid nad Blogilehes kajastatuna edasi kesta ka pärast originaali hävimist. Seega ei ole blogileht oma mõttelt päris asjatu, sest vähemalt sellisel juhul jääks koopia kättesaadavaks.

Seega võiks olla Blogilehe tegemise konkureerivaks mõtteks ja Daki viidatud tähelepanu saamise kanaliks hoopistükis otsingumootori viited. Taoline kõlapind ei ole muidugi kiire aga ajapikku kogunenud tekstid hakkavad andma kasvavat lugejaskonda (kes tulevad märksõnade peale). Seega siis püsivalt blogi jälgijatele lisanduvad juhukülastajad. Taolisest asjast kirjutas ka Gerd kui vaatas oma blogisse toonud märksõnu. Kuid siin on taoline piirang, et Sinu eraelu kohta blogi pidades ei pruugi märksõnade otsijad nende peale tulla ja seega tuleb kirjutada ühiskondlikult huvi pakkuvatel teemadel ja inimestest.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga