inimesedpoliitika

Vabaduse Monument läheb likvideerimisele

.. õigemini selle nimeline sihtasutus, mis juhtis ristisamba ehitamist Vabaduse väljaku äärde Harju mäe nõlvale. Taoline otsus tehti juuni lõpus ja sellest kirjutas ka EPL. Mul tekkis küsimus, et kas likvideeritakse ka võidusamba koduleht ja annetajate nimekiri, sest vabadusemonument.ee kuulub sihtasutusele.

Sellest oleks kahju kui internetist kaoksid annetuse teinute nimed. Isegi kui kokku saadud summa on vaid paar protsenti samba ehitamise kuludest, oleks see ikkagi annetuse teinute petmine.

Nimelt mina tegin annetuse 2007. juulis ja siis lubati lausa, et kõigi annetajate nimed kantakse samba taha jäävale graniitseinale. Hiljem sellest vaikselt loobuti ja lubati vaid internetis avaldamist ja monumendi vundamenti välja trükitud lehtedel matmist (see sai ka teoks koos mälupulgaga, kirjutasin nurgakivi panemisest ka varem). Nüüd siis alustati ka interneti kodulehe registreerinud juriidilise organisatsiooni likvideerimist.

Ma saan aru, et IRL-i inimeste rahapesu kanal vajab likvideerimist aga tuleks leida võimalus, et annetuse teinute panus jääks ära märgituks kasvõi internetis. See võiks olla midagi sarnast kui Eesti surnud kaitseväelaste virtuaalne edasi elamine internetis.

Miks ma kasutasin terminit “IRL rahapesu” seoses Vabadussõja monumendiga? Ennekõike fakt, et osa kulusid on kuulutatud pea riigisaladuseks (väljamaksed IRL-i juhitavast ministeeriumist) ja loomulikult ei avaldata Kaitseministeeriumi kulusid täies ulatuses.

Teiseks asjaolu, et samba ehitamist juhtinud IRL-i liige Aivar Reivik ja konkursil võitjaks kuulutatud Rainer Sternfeldt´i (samuti IRL) liige poolt läbi viidud muudatus konkursil võitnud ideekavandis, kus dolomiit asendati kordi kallima klaasiga (väidetavalt Reiviku mõte) ja taolise ehitusmaksumuse kordades kallinemise kiitis heaks IRL-i kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Piltlikult nägi olukord välja nii, et üks erakonna liige sebiti konkursi võitjaks, siis leiti võimalus tema “idee” veelgi kallimaks ja suurejoonelisemaks ehitada ning taolise raha raiskamise vilkuvate tulede ja kolletava klaasi peale kiitis heaks nende semu samast erakonnast  – Isamaa ja Res Publica liidust. Mitte kaugele sellest ristisambast ei jää ka IRL-i kuuluva ja tookord Kesklinna vanema ametis olnud Siim-Valmar Kiisleri heakskiidul rajatud WC-kultuuri monument ehk Toompea graniidist välitualett. See maksis 2002. aastal umbes 2 miljonit krooni, 2009. rajatud maitsetu monument aga vähemalt 109 (kuni 120) miljonit. Ma saan aru, et raha on vahepeal devalveerunud aga ikkagi on laarikud toime pannud rahva raha suurejoonelise kantimise projekti, mis kohe pärast avamist on vajanud remonti ja plaatide välja vahetamist.

Ristisammas, maitsetu monument, Vabadussõja võidusammas jääb pärast sihtasutuse likvideerimist internetis kajastamata. Foto Virgo Kruve 20. august 2009
Ristisammas, maitsetu monument, Vabadussõja võidusammas jääb pärast sihtasutuse likvideerimist internetis kajastamata. Foto Virgo Kruve 20. august 2009

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga