inimesedtelevisioon

Peeter Oja tuleks panna tugevamate tablettide peale

Muidugi on mõnus vaadata telekast tolana käituvat inimest aga kui see teletola kaotab reaalsustaju ja hakkab verbaalsete hoopide asemel autopesula järjekorras kaklema või raadioeetris surmaähvardusi tegema, siis tuleks tema medikamentide doosi suurendada. Taolised ajutraumaga tegelased on ebastabiilsed ja ohtlikud.

Siin ei aita isegi mitte arstide konsiilium või sotsiaalminister Hanno Pevkuri hinnang, et Peeter Oja arvamusavaldus 2. septembri raadio hommikuprogrammis, «selle sotsiaaltöötaja võiks ära tappa» vastutustundetu.

Mees, sa oled 49 aastane aga käitud nagu elukogemuseta tatikas! Ma saan aru, et kivipallur Jürto rollist on raske välja tulla ja kõik ümbritsevad ootavad “ära panemist” aga taoline negativism sööb sul hinge seest ära. Ja selliseid hädasid leevendatakse teadagi – etanoliga.
Haigestunud Peeter Ojat asendab Ärapanijas Liis Lass

Peeter Oja kakles autopesulas nii, et vastasel veri ninast.
PEETER OJA: Kui sõnad saavad otsa ja käed lähevad käiku
Postimees: Peeter Oja jälitas liiklushuligaani

Kunagi nõukogude ajal oli kasutusel termin “tervist kahjustav töö”. Mulle tundub, et telekaamerad võivad töötaja psüühikale laastavalt mõjuda ja seda ei kompenseeri isegi mitte klaasi piimaga, nagu tehti nõukaajal. Vaja oleks rahustavaid kompresse ja stressivaba keskkonda, et vaimsest traumast taastuda.

Ma ise pole tema telesaadet vaadanud vähemalt aastast 2007. ja raadiojaama ma ka ei kuula, kus ta kuuldavasti mingit saadet teeb. Kuid selline metsiku lääne stiilis õigusemõistmise enda kätte võtmine ei saa hästi lõppeda. Jah, liiklusrikkuja ja järjekorra koha pärast kaklusega läks enam-vähem puhtalt, kuid kõik need ära panemise lood ei saa olla ilma kahjustust jätmata. Isegi kui tal see haigusest tingitud eetripaus on vahepeal läbi saanud, siis ilmselgelt on kahju juba tehtud ja ainus küsimus on veel elada jäänud aastate arvus. Isegi mitte pensionile jõudmises, pole enam küsimust.

Nalja saab teha nii halvustamisena ehk ära panemisena kui teravmeelsete näidete toomisega. Meie teletola on jäänud esimese juurde. Soovitan tal vaadata John Stewart´i saadet THe Daily Show mis on Comedy Central toodang aga eetris CNNi peal ja võtta tutvumiseks teravmeelsed võrdlused ja intrigeerivad ideed ühiskonna valukohtade käsitlemisel. Seda tehakse ilma labaseks minemiseta.

Olen sellest jänkide intelligentsest versioonist ka varem kirjutanud ja kasutan võimalust sellele kui õppematerjalile ka viidata.

Ärapanija purustab käes pokaali ja pudeli

Kui Juur ja Oja oleksid pidanud seal toodud teemat kajastama, siis nad oleksid kindlapeale joonistanud mingi algklassi sinka-vonka tabeli ja hakanud objektiks olevate inimeste isikuomadusi lahterdama. Stewart aga näitas olukorda läbi oma reageeringute ehk siis pokaali ja pudeli käes puruks pigistamise.

Kuni või sulab veel suus, püsib ka lootus Oja jaoks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga