Piima odavmüük ei päästa toidutööstust

See eilne Rimi ja Prisma hinnasõda jätab mind väga ükskõikseks, sest ma ise piima ei joo. Või õigemini seda valget vedelikku, mis ei lähe mitte hapnema vaid paki sisse jäänuna hallitama.

Ma olen meediast tähele pannud, millist väikest raha makstakse tegelikule piima tootjale – 2,5 kuni 1,5 krooni kilo(!) eest, seda müüakse aga umbes 3-5 korda kallimana. Paljud väiketootjad ei saagi enam müüa, sest piima varujad ei tule enam kohale või maksavad selgelt alla omahinna. Isegi Brüsselis käisid protestijad piima maha valamas.

Meenutab mulle Soome YLE 1 pealt nähtud dokfilmi Läti majanduskriisist (meid tabab see ilmselt 6-7 kuulise viivitusega), kus ka üks talupere kaotas kogu oma viimase 20 aasta elutöö, sest olid jäänud jänni pangale laenu tagasi maksmisega. Üle keskealine perenaine ütleski, et tal on häbi laste ees, sest nüüd ei ole tal neile midagi jätta ja pank paneb nende kodutalu müüki. Seal algas ka kõik piima kokkuostu hinna alandamisest ligi poole võrra, sest taolist toidutööstuste sammu ei saa riiklikult ka pidurdada. Kui oled võtnud laenud arvestusega, et piima hind on vähemalt 3 krooni, siis selle kukkumisel poole peale ei ole võimalik enam laene tagasi maksta. Selline toodangu suurendamine ei käiks ka mõne kuu jooksul.

Kõik need, kes tormasid odavat piima jooma, et see jääks teile kurku kinni, sest sellega laostate veelgi põllumajandust. Ma oleks isegi sedavõrd äärmuslik, et soovitaksin poe piima ostmisest üldsegi loobuda. Ostke seda ilma vahendajata otse turult! Vikerraadios oli üks pärastlõunane saade ka Eesti väiketalunikest ja nende praegusest olukorrast. Mõned oli loobunud piima tootmisest aga üks neist oli leidnud võimaluse hakata ise seda linnas turul müüma ja sai toidutööstuse pakutud 2,5 krooni asemel hoopis 7 krooni. Mida vähem on toidul vahendajaid, seda puhtama ja odavamana te selle saate. Kui teate toidu kasvatajat, siis ilmselt ei sega ta teile piima sisse melamiini (nagu tehti Hiina piimatööstuses) ega lahjenda seda veega 2,5 protsendi peale (enamasti on rasvaprotsent üle 4 %)

3. septembril näitas TV3 uut toodet kilepakendis "Eesti piim" mille kõrgemast hinnast läheb 1 kroon vist otse tootjale. Mina ei poolda sellist tootja abistamist läbi tarbija kõrgema hinna. Pilt tv3
3. septembril näitas TV3 uut toodet kilepakendis "Eesti piim" mille kõrgemast hinnast läheb 1 kroon vist otse tootjale. Mina ei poolda sellist tootja abistamist läbi tarbija kõrgema hinna. Pilt tv3

Kõige kuritegelikumad valdkonnad ongi pangandus ja toidu tööstus (lahku kirjutatuna), sest esimene orjastab inimese aastakümneteks ja teine võtab nende igapäevase toidu kui tööstustoote abil nende rahakotist suurema osa.

Lugege juurde ka http://indigoaalane.blogspot.com

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga