Teadlased kaardistasid kartuli genoomi

Kartuli geenide kaardistamise olulisus seisneb selles, et toiduks kasutab seda 6,3 miljardit inimest ja saagi ikaldumine viirushaiguse tõttu võib mõjutada ka inimesi, näiteks Iirimaal suri 1840-tel Iirimaal miljon inimest.

Kartulil on 12 kromosoomi ja kokku 840 miljonit aluspaari. See on neljandik inimese kromosoomide arvust.

Varem on samasugune kaart tehtud riisile ja maisile.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1735032

Tuletab meelde sajandi algul olnud geenitehnoloogia mulli, kus Andres Metspalu ja Jaanus Pikani lubasid ka Geenivaramu teostumisel maad ja ilmad ravimeid kokku. Tegelikult ja õnneks läks kogu asi kraavi ning hingitseb nüüd Tartu Ülikooli ripatsina edasi. Siiani on nad jõudnud vaid DNA-näidiste võtmiseni. Mingit laiemat teadustööd veel ei tehta.

One thought on “Teadlased kaardistasid kartuli genoomi

  • 1. oktoober 2009 at 17:57
    Permalink

    Aga anna neile raha,küll teevad rohkemat.

    Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga