eesti meediainimesedpoliitika

Nendel valimistel puudub Keskerakonna oponentidel oma sõnum

Üllatab halvustavate valimisreklaamide rohkus

Võrreldes käesoleval sajandil toimunud valimisi, hakkab nüüd halva joonena silma konkurente halvustavate telereklaamide rohkus.

IRL vehib luuaga Tallinnas platsi puhtaks, justkui korrates möödunud sajandi platsipuhastuskampaaniat. Reformierakond manifesteerib platoonilist armastust Eesti erinevate omavalitsuste vastu või vastandab ennast Tallinna neli viimast aastat juhtinud Keskerakonnale. SDE on oma telereklaamid fokusseerinud Jüri Pihli isikule ja jõustruktuurides omandatud teadmusele.

Juhan Parts ja Mart Laar harjadega tallinna koristamas. Kus on siin nende lubadus valijatele? Löövad platsi Keskerakonnast ja rohelisest puhtaks ja siis mõtlevad endale uue vaenlase välja? Kaader IRL-i valimiste reklaamist.
Juhan Parts ja Mart Laar harjadega tallinna koristamas. Kus on siin nende lubadus valijatele? Löövad platsi Keskerakonnast ja rohelisest puhtaks ja siis mõtlevad endale uue vaenlase välja? Kaader IRL-i valimiste reklaamist.

Kõige õõvastavam aga tundub Eestimaa Roheliste telereklaam loosungiga „Õhk puhtaks!”, mille taustal kostab surmakarje. Ilmselt on see taust kooskõlas erakonna populaarsusega – allpool Riigikokku pääsemise piiri.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2jJnSIuuHL8]

Puhas pole ka Keskerakond, kes kasutab ansiplastele koha kättenäitamiseks venekeelse telekanali uudistelõiku.

Keskerakonnale vastanduda on lihtne, aga võimulesaamisel ei saa see olla tegevuskava. Saan aru, et kolmikliit (Reformierakond, IRL ja SDE) on kahe aastaga majanduskriisi viidud Eesti riigis oma usalduse ammendanud. Igasugune lubadus peale puhastamise, armastuse, teadmise või puhta õhu kõlaks nende poolt väheusutavana. Pealegi on nende lubaduste mittetäitmist hiljem raske tõestada.

Seevastu Keskerakond on andnud lubadusi ka arvudes, vastandudes sellega kõigi teiste üldsõnalisusele.

Nende kõigi rohkete reklaamide puhul jääb minul kui valijal aga teada saamata kõige olulisem: milline on erakondade programm järgneva nelja aasta peale? Mina valin neid, kel on eduka valitsemise kogemus (mitte aga suutlikkus majanduslangust tekitada) ja ka valimisplatvorm järgmiseks neljaks aastaks ning kes ei varja selle puudumist üksnes konkurendi mustamise taha.

VIRGO KRUVE, MTÜ Eurosaadik

Artikkel ilmus 14. oktoober 2009 ajalehes Kesknädal

http://www.kesknadal.ee/est/uudised?id=13400

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga