blogid ja internettinimesedpoliitika

Ansipi ja Laari lahkumine ei peata allakäiku

Pärast eile õhtul teles näidatud ülevaateid erakondade valimistel saadud tulemustest jäi kõlama, et Keskerakond sai võidu. Häälte järgi see ongi nii aga kui vaadata majanduskriisi tingimustesse viidud riiki, siis tegelikult saadi koorem vastutust. Tuleb arvestada, et eile algas juba Riigikogu valimiste kampaania, sest nendeni on aega 1 aasta 4 kuud ja 2 nädalat.

Mõnetist peata olekut on märgata IRL-i ridades. Ogar emane aka Ninataga läks kohe täitsa sõlme. Ta võiks mõne ataki saada, siis väheneks vihkamist sisaldavate tekstide protsent kohe mõne pügala võrra.

Tallinna Kesklinnas 14 häält saanud Olev on vähemalt märganud oma sümpaatiate poolseid vigasid kampaanias ja andnud realistliku kirjelduse Reformierakonna tulemuse samaks jäämisele:

Keskerakond nagu jäeti üksi palliga penaltijoonele tühja Reformi värava ette… ja Keskerakond kasutas olukorra kohe ära.

Nende kahe erakonna tulemused panid Aivar Hundimägi küsima, “Kas nüüd peaks Ansip astuma tagasi?”.

Hommikul valimistulemusi Vikerraadios kommenteerinud Rein Veidemann oli arvamusel, et Savisaare ligi 39 000 häält tähendab seda, et peaminister Ansip peab astuma tagasi ning Keskerakond peab tulema võimule ka kogu riigis.
Selle seisukoha toeks räägib tõik, et Keskerakond kogus üksi rohkem hääli kui Reform ja IRL kahekesi kokku. Kui pärast europarlamendi valimisi ütles Ansip, et kaks valitsusliidu erakonda said suurema toetuse võrreldes opositsiooniga, siis praegu on selge, et valitsusliidu ja neid võimul hoidvate roheliste toetus on väiksem, kui riigikogu opositsioonil.

Eilsete teleuudiste taustal jäi kõlama samasugune Savisaare öeldu, et valimiste tulemused on justkui umbusalduse hääletus praegusele valitsusliidule ja nad peaksid seda kuulma ning järeldused sellest tegema. Tsitaat oli küll lühem aga mõte lähedane.

Mina arvan, et praegu on ansiplaste ja laarikute ainsaks pääsemiseks kuidagimoodi Riigikogu valimisteni välja venitada. Tuleb arvestada, et järgmisest suvest algab juba aktiivsem Riigikogu valimiste kampaania. Pealegi oleks nende poolt riigimehelik (see peaks eriti haakuma IRL-i loosungitega) kanda vastutust oma tegudega põhjustatud majanduskriisi eest. Seejuures räägin ma kriisi sügavusest ega väidagi, et Eesti oleks võinud sellest pääseda. Lihtsalt odava laenurahaga ülesse puhutud mull oli liiga võimas, et päriselt langusest pääseda aga seal on siiski vahe, kas langetakse -5% või -16,1 % kvartali kohta. Reformierakonna loosung teatavasti oli aga “Parem Eesti kõigile” ja miks mitte siis ka parem langus kõigile.

Põhjendasin seda eelnevalt ka Hundimägi blogis:

Andrus Ansip astugu aga uljalt edasi – uutesse ämbritesse!
Pealegi on 1 aasta, 4 kuud ja 2 nädalat enne Riigikogu valimisi valitsusest lahkumine liiga kerge pääsemine Reformierakonnale ja IRL-ile, sest miks peaks Keskerakond nende suppi sööma ja tegelema põhjustatud probleemide lahendamisega kui võiks lasta neil selle ära kõrvetatud riigipiruka kätte lämbuda (ma mõtlen selle all õhu puudusse ehk häälte vähenemisse jäämist).
Teiseks käis kogu Tallinna debatt mingite lasteaia kohtade ümber ja taolise debati järel ei saaks küll järeldada, et Keskerakond oleks riiklikult õigustatud vahetust tooma.
Tänu sellele, et Mart Laar astus 2001. tagasi peaministri kohalt jäidki nad veel Riigikokku püsima. Tõsi, Tallinna volikogust kukkusid nad 2002. välja aga see oli ka lõiv Toompea kolmikliidu otsuste eest.

Ma olen seisukohal, et Eesti poliitiline süsteem vajab ravimist parempoolsete parteide nüsimise või lausa amputeerimisega ja parim viis selleks ongi lasta neil valimistel kaotada. Just samamoodi kui toimus see pühapäeval.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga