inimesedmajandus

Tänasest on sinu arvutil vananenud tarkvara

22. oktoober on Windows 7 ametlik müükituleku kuupäev. Elion on isegi selle tarbeks Eesti sEkspressi esikülje ostnud. Sama asja räägib juba kella 10-st Vikerraadio Huvitaja programm. Sealse küsitluse järgi on ligi pooltel veel endiselt XP kasutusel.

Arvuti Windows 7 tarkvaraga elioni reklaamis. Foto Virgo Kruve
Arvuti Windows 7 tarkvaraga Elioni reklaamis. Foto Virgo Kruve

Mulle meeldib it-inimeste ütlus, et “ära näpi süsteemi, mis töötab.” Ära seletatult tähendab see hoidumist asjatutest uuendustest ja muutustest. Kui arvuti töötab probleemivabalt, siis ei tasu sellega katsetama hakata.

Minul endal ja ilmselt ligi pooltel ka teistel arvuti omanikel on endiselt kasutusel XP. Meil jäi vahele see Vista nimeline pooltoode ja nüüd pakutakse selle vigadest vabamat versiooni Windows 7 nime all.

Õnneks on Microsoft selline tarkvara tootja, kes lubab juba välja ostetud tarkvara kasutada ka uuemate versioonide turule tulekul. Seega ei pea mina ega veelgi varasemate operatsiooni süsteemide omanikud hakkama uut tarkvara soetama. Näiteks Eesti majandustarkvara firma

HW HansaRaama OÜ saatis sügisel klientidele kirja, et versiooni HansaRaama 4.3. kasutusõigus lõpeb 30. septembril 2009. Samas pakuti ka uue põlvkonna versiooni HansaRaama 5.4.

26. jaanuar 2009 ÄP

See HansaRaama oli tarkvara tootja poolne täielik väljapressimine. Vähegi asjaliku paketi sai soetatud umbes 20 tuhande eest, sellele tuli iga aasta osta väiksema summa eest “võti”, et programm ei muutuks töökõlbmatuks demoks ja siis selle aasta algul keelati vana versiooni kasutamine päris ära.

Ma olen üsna veendunud, et 90 % protsenti kasutajatest ei kiirusta uut Windows 7 tarkvara järgi proovima. Lihtsalt praeguses arvutis on programmid ja nende seaded liiga tugevalt harjumuspäraseks saanud, et lihtsalt viimase tarkvara versiooni omamise ihalusest hakata jälle kõike nullist ülesse ehitama.

Muide, kunagi olin ka mina väga rahul Windows 98-ga ja lugesin kahjurõõmsalt XP tulekul tekkinud probleeme aga umbes aasta hiljem tegin ostu siiski ära ja olen ka edaspidi seda soetatud arvutitele peale installinud. Kusjuures see minu esimene XP on arvutis isegi veel töötav aga väga tihti ma seda tööle ei lülita, sest 2002. aasta kõvaketas on umbes poole mürarikkam kui minu praegune arvuti. Siis oli üksvahe veel Windows 2000 mis oli enne XP-d ka väga väga hea tarkvara aga ka seda sisaldanud arvuti läks möödunud suvel välja vahetamisele.

2 thoughts on “Tänasest on sinu arvutil vananenud tarkvara

  • Windows 7 ülevaade 🙂
    http://www.battleit.eu/tag/ulevaade-windows-7/

    Reply
  • Ma ei tea nüüd, minu meelest on mul juba 3 nädalat arvutis kaasaegsem tarkvara kui Windows 7…

    Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga