blogid ja internettinimesed

Eesti domeenide hulga kärbumise teetähis

Täna tuli ka teade, et Eesti Interneti Sihtasutus ehk EIS kavatseb järgmise aasta veebruarist viia sisse .ee domeenide registreerimise vabama korra ja ühtlasi hakata küsima aastamaksu. Mina ütleks, et see on allakäigu algus.

Pikalt hilisel tunnil ei kirjuta aga põhjuseid selles üleminekus kahelda on mitmeid.

Esiteks langeb see üleminek majanduskriisi tingimustesse ja 300 kroonine tasu domeeni eest on liiga kõrge. Euroopa Liidu .eu domeeni saab Eestis 125 krooniga umbes kätte, Euroopast 3 euro + maksudega ehk umbes 60 krooni eest.

Kui ma registreerisin 40 miljoni inimesega Poola domeeni .pl siis uskuge või mitte aga see maksis 0,9 zlotti ehk umbes 4,5 krooni esimese aasta eest. Tõsi, järgmine aasta tuleb tasuda umbes 350 krooni aga siiski, esimese aasta sissetöötamise jaoks on see ahvatlevam kui huupi maksta suur summa.

Läti domeeni saab näiteks 10,5 euro ehk umbes 180 krooni eest.

Teiseks on praegu registreeritud umbes 40 tuhat .ee lõpulist domeeni aga sellega on Eesti interneti avarustel kääbus. Suurbritannias peaks igas kuus registreeritama isegi rohkem aadresse. Muideks, minul on juba võetud UK aadress virgokruve.co.uk ja see maksis mulle 2 aasta peale umbes 200 krooni.

Kolmandaks ei tule ikkagi eesti keele täpitähti ehk aadress ei ole mitte päevaleht vaid paevaleht.

Neljandaks on selle protsessi juures Jaak Lippmaa, kunagise Valitsusside juht, kellega minule seostuvad meediast loetuna riigi vara kuritarvitused ja vist isegi korruptsioonini jõudmine. See on üldse väljapaistvate meeste häda, et nende pojad on osutunud kaabakateks. Endel Lippmaa on tuntud teadlane, kuigi kohati edukas igasuguste projektide maha pidurdamisel. Samamoodi on hea kirjanik Jaan Krossi aga tema poeg Erik-Niiles Kross aitas FBI poolt tagaotsitud Eesti Raudtee erastamisel osalenud Antonio Angotti (Tony Massey ?) üle Eesti piiri. Möödunud suvel käis aga grusiine nõustamas kui neil oli relvakonflikt osseetide ja abhaasidega ning pistis sealt taskusse 8 miljonit. Ah, õigus, tema korterit üüris ka üks selle suvise puidu lastiga laeva kaaperdamises kahtlustatav.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga