inimesed

Pärsia lahe araabia riikide edu rajaneb orjade tööl

Ma arvan, et kindlasti on veel paljud peale minu arvamusel, et vähemalt Kuveidis leiduv nafta on andnud neile rahuldava elatustaseme. Nüüd õhtul kuulasin BBC-st väikest info lõiku ja mulle tundub, et kogu see Pärsia lahe regiooni väikeste riikide väidetav edu ja majandus on rajatud tegelikult võõrtööliste röövimisele.

Pakistanist pärit võõrtööline rääkis, et pidi üldsegi Kuveiti tööle saamiseks maksma 3500 dollarit. Tema tunnitasu on 40 dollarit ja arvestades tööpäeva pikkuseks 8 tundi, siis peaks ta vaid selle summa teenimiseks töötama ligikaudu 11 päeva. Tegelikult on see aeg ilmselt pikem, sest sellest 40 $ pealt võetakse kindlasti tulumaks maha ja ilmselt veel nii mõni teinegi tasu.

Lisame siia juurde, et sama suur summa ehk 3500 dollarit tuleb tasuda ka kuveitlasest peremehele, kes on talle viisa kirjutanud. Seda tuleb aga uuendada iga aasta ja tasuda kohalikule kuveitlasele siis 3500 $ vaid selle eest, et sind sallitakse Kuveidis.

Praegu on käivitamisel seaduste muutmine, et kaoks ära taoline viisade eest maksmine ja põhjendamatu kuveitlaste rikastumine, sest nad ei ole selle 3500 $ teenimiseks midagi teinud. Ilmselt põrkub see aga suurele vastuseisule, sest kiusatus mitte millegi eest raha saada on suurem kui hirm rikkuda koraanis sätestatud reegleid. Mulle nagu meenuks, et lisaks palvuse ja almuse nõuetele oli seal ka inimeste õiglase kohtlemise ja kauplemise kohta mõtteid kirja pandud.

Kes teab, äkki see Dubai hiigeltorni ehitamise raskustesse sattumine oli ka üks jumala märkidest, et India ja Pakistani inimeste orjatöö tulemus ei ole usklikele inimestele kohane.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga