inimesedpoliitika

Vabaduse rist ja viletsus muutub anonüümseks

Täna tuli Kaitseministeeriumi teade, et nad lõpetavad tšehhide firmaga Sans Souci koostöö vabadussõja ausamba edasise garantii ja hoolduse ning tellivad klaasist risti valguslahenduse hoopis teistelt firmadelt. See oli ikka väga kallis Isamaa ja Res Publica käkk, mille tulemuseks oli pläk (black) ausammas.

Ma ei hakka siinkohal uuesti kordama, et selle õnnetu risti samba autori Rainer Sternfeld on IRL-ist ja praegu Saue linnapea, ehitamist juhtis IRL-i liige Aivar Reivik ja kogu ehituse tellis IRL-i kaitseminister Jaak Aaviksoo. Lisame siia juurde 22. juunil ausamba tähtajast hiljem toimunud avamisel (algselt pidi valmima 28.11.2008) seda “õnnistanud” Armeenia kiriku preestri, keda samal ajal süüdistati kohtus pedofiilias ja kelle süüdi mõistev otsus tehti oktoobris, ning saamegi põhjused, miks see monument on olnud üks ebaõnnestumiste allikas.

Samuti tuleks mainida, et sellele sambale annetuse teinud inimesena olen ma ikkagi rahul, et see risti kujuga sammas sai valmis just Eesti majanduskriisi sügavaima põhja lähedal ning sellega sobib tähistama praeguse Andrus Ansipi valitsuse oskamatust ja valedest otsustest esile kutsutud majanduskriisi epitsentrit. Kui soovite, siis ka Eesti senise edu maha matmise kohta, sest mitte paljud poliitikud ei suuda 11 % SKP kasvu vaid 2 aasta jooksul pöörata -16,1 % languseks ja veel sedasi, et 9 kuud järjest on langus suurem kui -15,6 protsenti.

Ristisammas, maitsetu monument, Vabadussõja võidusammas. Foto Virgo Kruve 20. august 2009

Kaitseministeerium võttis täna Tšehhi firmalt Sans Souci vastu Vabadussõja võidusamba garantiitööd. Ekspertide soovitustele tuginedes ei aktsepteeri kaitseministeerium monumendi ristiosa mittekvaliteetset valguslahendust ning korraldab riigihanke uue partneri leidmiseks, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

„Peame tõdema, et ka pärast kahte ajapikendust on Tšehhi lepingupartnerite poolt teostatud garantiiremondi tulemus ebarahuldav. Monumendi unikaalne klaaslahendus ja muud ehitustööd vastavad algselt kavandatule, kuid ristiosa sisemine valgustus ei vasta meie ootustele,“ lausus kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Kaitseministeeriumi ja samba autorite poolt täna koostatud aktis on välja toodud, et samba ristiosa taustavalgustus ei tööta lepingus ettenähtud korras ning ristiosa kontuurid põlevad ebaühtlaselt. Samuti asetsevad Sans Souci poolt garantiitööde käigus paigaldatud valgustuspaneelid silmnähtavalt ebaühtlaselt. Eeltoodust lähtuvalt korraldab kaitseministeerium riigihanke samba uue valgustuslahenduse teostamiseks teistelt pakkujatelt.

21. detsember 2009 Delfi.ee

Mõneti oli tšehhide firmal isegi kasulik sellest lepingust pääseda, sest enam ei saa neid kehvas töös süüdistada ja kindlasti on Kaitseministeeriumil ka plaanid uute tööde teostaja leidmiseks. Ma ei oleks üldsegi imestunud kui selleks on juba eelpool nimetatud Aivar Reivik, kellel on lähedased seosed ka Volta nimelise firmaga ja kes juba samba ehitamise ajal tahtis neid kasutada aga siis pani poliitiline politsei (KAPO) talle käe ette ja kuulas isegi korruptsioonis kahtlustatavana üle.

Kes teab, keda edaspidi süüdistada ebaühtlaselt või mitte üldse põlevate tuledega klaasristi vigades? Kas tõesti on Euroopa Liidu ja NATO liikme Esti Vabariigi Kaitseministeeriumi peamisi tegevusi järjekindlalt parandada ühte klaasist ja koledat sammast? Kes vastutab, et sõjas hukkunud mehed said mälestuseks naeruväärse natside risti?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga