Mis liiki partei on Reformierakond?

Kui meenutada möödunud nädalal riigikogus toimunud sündmusi, siis Reformipartei on muutunud piduriparteiks. Mitte ainult majanduskasvu maha pidurdamise mõttes vaid ka otseselt energia turu avamise kontekstis. Eriti lahe oli selle juures kuulata “mulle meeldib juua” Peep Aru juttu. Nüüd ta ei pea isegi mitte karjuma Antropovit, antropovit vaid kohtub selle mehega igal oma parlamendis tööl käimise päeval. Eesti elu on ikka kummaline. Ja sellest ka küsimus, et mis liiki partei on Reformierakond? Ilmselt selgrootute partei.

*
Miia Miiardis ütles

Virgo Kruve, soovin teie tähelepanu juhtida ühele faktiveale, mida te olete kasutanud EPL-i kommentaariumis mitmeid kordi. Te nimetate Reformierakonda projektiparteist ja viitate aastale 1999. Reformierakond nimelt EI OLE kunagi projektipartei olnud (seda peaks tõestama ka fakt, et ref on kõige pikemalt valitsuses olnud erakond). Reformierakond loodi 1994.a. ja esimestel valimistel osaleti edukalt 1995.a.
– – –

Virgo kommentaar: Ilmselt on meil erinev tõlgendus projekti parteile. Minu jaoks on selle ainus eesmärk ja poliitika iga hinna eest võimul püsida. Selleks muudetakse põhimõtteid, koostöö partnereid ja vajadusel varastatakse teistelt parteidelt ideid (emapalk oli 2003. Mõõdukate algatust).
Olgu siis, jätame Reformierakonna projektipartei nimetusest ilma. Küll aga on ta olnud madrats, millega kõik teised erakonnad on maganud aga mitte kunagi tõsiselt armastanud. Nad nimelt levitavad vastikute reformitripperit, mille sümptomiteks on hiljem parteide nakatumine teisitimõtlejatega (Keskerakond 2003 suvel lõhenemise äärel), ajaloo prügikasti vajumine (Res Publica Juhan Partsi valitsuse järel) või hoopis poliitilise politsei objektiks saamine (Rahvaliit ja Villu Reiljan).

– – –

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga