inimesedmajandus

Mobiili firmade 0,25 kroonine minuti hind konksu otsa ei võta

Esiteks ütlen, et mina ei soovita EMT teenust. Kvaliteedil pole ju viga aga üle konkurentide maksta ei ole ka mõtet. Eriti vihastasin pärast seda kui oktoobris olin saanud paarsada krooni soodustust aga novembris küsiti see kõik tagasi.

Igatahes jäävad üle Elisa ja Tele2. Neist esimene on tänu oma toimimatule mobiilse interneti modemile saanud pigem hüüdnime eesli internett, sest selle huawei 220 modemit ja Vodafone tarkvara tuli mõni päev lausa 5-6 korda taaskäivitada.

Seega ongi kõige ahvatlevam pakkumine hetkel Tele2, kes ei püstita kliendis suuri ootusi aga enamasti vastab lubatud kvaliteedile. Kuid ka nemad ei ole päris ausad kliendi suhtes.

Vaatame näiteks seda praegust kampaaniat, et tulles mõne konkurendi juurest üle kuni 7. veebruarini, siis saad järgmised 3 kuud rääkida 0,25 krooni eest minut.

Kuid milles väljendub siis sellised kampaania  http://www.tele2.ee/mobiil/1238.html konks?

Esiteks on reeglites kirjas, et soodsama hinnaga kõne kehtib kuni 30.04.2010. Selle järgi saavad veebruari algul liitujad “soodustust” kasutada igal juhul ALLA 3 kuu. Kõigi võrdseks kohtlemiseks oleks pidanud soodustus kehtima ka 7.05.2010-ni.

Teiseks rakendub pärast nimetatud “soodsama” perioodi lõppu pakett Hinnaliider 80. Paraku ei eksisteeri sellist paketti Tele2 kodulehel. Seal on ligilähedase nimega Hinnaliider 79 aga see on hoopiski kõige kallima miinimumarvega pakett. Seal tuleb edaspidi maksta vähemalt 125 krooni + käibemaks kuu eest ja seejuures on minuti hind väiksematest pakettidest ka soolasem.

tele2 pakett hinnaliider hinnad http://www.tele2.ee/mobiil/hinnaliider.html
tele2 pakett hinnaliider hinnad http://www.tele2.ee/mobiil/hinnaliider.html

Seega on kampaania suunatud palju kulutavatele jutupaunikutele, kes räägivad vähemalt 2 tundi.

Tõsi, kampaania reeglites on ka punkt, mille järgi saad 1. maist valida endale meelepärase paketi aga seda saab siis teha järgmisest arveldamise perioodist ning 1 kuu tuleb vähemalt olla selle kõige kallima Hinnaliider 79 paketiga.

Hoopis erilise konksu lolli tarbija jaoks on välja pakkunud EMT

Sellele on tehtud ka televisioonis vastav reklaam (laulja Ott Lepland – IRL-i üldkogu laulik).

emt pakett 25senti minut
emt pakett 25senti minut

Sõbrakõned vaid 25 senti minut!

MinuEMT paketis saad nüüd sõpradele helistada piiramatult vaid 25 sendi eest minutis. Vali Sõbrakõnedeks need mobiilinumbrid, millele igapäevaselt rohkem helistad – nii saad enda ja pere mobiilikulusid vähendada.

Sõbrakõnede arveldus toimub sekundipõhiselt, kõnedel puudub kõnealustustasu ja kuutasu on vaid 25 krooni.

Ma mäletan taolisest sõbranumbri värgist juba vähemalt 12 aastat tagasi kui sai valida lihtsalt soodsama hinnaga helistamiseks 2 või 3 numbrit. Seejuures võis nendeks olla ka lauatelefon. Nüüd pead aga iga kuu sõbra numbri teatamise eest maksma 25 krooni ja siis iga räägitud minuti eest 0,25 krooni + käibemaks veel peale.

See on muidugi sümptomaatiline, et tarbijale üritatakse kehtestada igakuiseid püsitasusid ja need ei sõltu teenuse tarbimisest. Näiteks Isamaaliidu ja Mart Laari valitsus kehtestas elektrile ampritasu, Eesli Telefon või praegune Elion kehtestas vähem kui kümnendi eest samamoodi kuutasu. See on vist püsivalt olnud ligi 100 krooni eraisikule ja 125 juriidilise isiku numbri eest.

Ma mäletan, et aastavahetuse paiku tuli operaatoritelt info kuni veerandi võrra väiksemast sõnumite saatmisest ja võime eeldada, et 100 000 töötut ka just mobiiliga väga aktiivselt ei lobise aga need kaks viidatud kampaaniat oma riukalike reeglite tõttu küll rohkem rääkima ja seeläbi ka neile maksma ei kutsu.

Minu viimase aja seisukoht on aga selline, et vältida igasuguseid miinimum arve või kuutasuga asju. Maksta tuleb vaid tarbitud teenuste eest. Lisaks on telefonile tekkinud ka internetis pakutavad alternatiivid. Sõprade ja tuttavatega rääkimise eest ei peagi maksma kui vaid kasutada skype teenust. Praeguseks on interneti kättesaadavus ka piisavalt hea, et see katab ilmselt 98 % eesti elanikest.

Siiski soovitan kolme operaatori seast valida Tele2, sest neil on sama leviala, soodsam minuti tasu ja mõned vägagi väikse miinimum arvega paketid.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga