inimesedpoliitika

Soomes on 75 % inimestest vastu 16 aastaste valima lubamisele

Eestis oli ka möödunud sügisel aktiivselt arutlusel praeguse 18 aastaselt valima ja kandideerima lubamise piiri alandamine 16 aastale. Põhjuseks toodi noortes suurema poliitika huvi tekitamine ja neile asjade otsustamisel kaasa rääkimise võimaluse andmine.

Soomes korraldati samal teemal uuring ja selgus, et 3/4 ehk 75 protsenti või isegi rohkem küsitletuist oli vastu ettepanekule anda hääletamise õigus juba 16 aastaseks saanutele.

Tsiteerin:

Kalevan ja viiden muun maakuntalehden teettämän kyselyn mukana vain viidesosa laskisi äänioikeusiän 16 vuoteen eduskunta- ja kunnallisvaaleissa. Kolme neljästä ei antaisi äänioikeutta 16-vuotiaille.

Myönteisimmin äänioikeusiän alentamiseen suhtautuvat nuorimmat, 15–24-vuotiaat. Heistäkin 70 prosenttia pitäisi kuitenkin rajan ennallaan.

Taloustutkimus haastatteli kyselyyn noin 1 000 henkilöä 2.–9. helmikuuta. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/1135252861301

Tõlge võiks olla siis selline, et ajalehe Kaleva ja veel 5 maakondliku lehe tellimusel küsitleti 1000 inimest ja neist ainult 1/5 ehk 20 protsenti langetaks valimisiga 16 aastale kohalikel ja parlamendi valimistel. Kolm inimest neljast ei annaks seda. Kõige pooldavamalt suhtusid 15 kuni 24 aastased, kelle seas oli ettepaneku vastu 70 protsenti. Uuringu viga on 3 protsenti ühes või teises suunas.

Eriti meeldis mulle üks kommentaar, et 16 aastane tahetakse lasta suurema valimisaktiivsuse nimel riigi tuleviku üle otsustama aga kodus ei saa ta endiselt otsustada isegi magama heitmise aega.

Meil on ka see teema ära vaibunud. Ilmselt oli jälle üks Reformierakondlik intellektuaalselt huvitav ettepanek. Või olid selle taga IRL-i noored, ei mäletagi enam, sest valitsuse erakonnad tegelevad asendusteemadega nii aktiivselt, et kogu jõud läheb vile peale.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga