Majanduskriis ilmneb härja ehk pühvli aastal

Järgnev mõte ei tulene teoreetilistest ega empiirilistest andmetest, vaid minu subjektiivsest muljest.

Alati kui kätte jõuab härja aasta (pühvli aasta), siis läheb majanduses kriisiks. Nii oli 1997. kui suvel lõhkes Kagu-Aasia börsimull ning selle mõjud jõudsid läbi Venemaa turu ka Eestisse (1998. kevade pankade kriisid, kadusid Hoiupank, ERA ja Forex pank, Maapank). Samamoodi läks 24. jaanuaril 2009 alanud härja aastaga kui Eesti majanduskriis oli oma sügavaimas seisus. Kvartalis oli tavaline SKP langemine -15 kuni -16,1 protsendi võrra. Pankrotistusid Indrek Pertelson, Guido Sammelselg (Osales kunagi Eesti Raudtee erastamises), Peugeot autode müüja Toomas Rüütmann, Pärnu ärimees ja omanimelise kaubanduskeskuse omanik Elmar Lepp ja ilmselt paljud vähem tuntud inimesed. Mulle on ka meelde jäänud, et kohtutäiturid on arestinud kontosid vähemalt 3 miljardi krooni ulatuses (summa võis olla ka suurem).

Seega ei olegi ehk rohkem näiteid vaja tuua, et härja aasta saabumine toob majanduses suurt hukatust. Härg teatavasti on ju ära kohitsetud pull (ilma munadeta). Hiina kalendris aga räägitaksegi härja aastast, mida meil siin ekslikult ka pühvli aastaks (inglise keelde tõlgitud – ox) nimetatakse. Seega on horoskoobis antud aastale ilma munadeta looma nimetus ja sellel aastal said paljud ärimehed väga-väga valusa obaduse munadesse. Saame näha, mis neist alles jäi ja kas nad suudavad jälle tõusta.

See eelnev oli väike lohutus vähemalt 100 000 töötule, kelle sekka käesoleval nädalal lisandus veel 1600 uut registreeritud, et edasi olukord enam ei halvene. Kui uskuda Andres Arraku väiteid, siis on näha juba märke majanduse stabiliseerumisest. Tõsi, tõusma hakkamine võtab veel aega. See on ilmselt ka loomulik, et pärast lööki munade piirkonda läheb tõusuks tavalisest enam aega.

härg hiina kalendri loomana 31. jaanuaril 2009 Kadrioru lossi ees. Foto Virgo Kruve
härg hiina kalendri loomana 31. jaanuaril 2009 Kadrioru lossi ees. Foto Virgo Kruve

Vaadake siis ette, sest järgmine kriis tuleb aastal 2021!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga