blogid ja internettmajanduspoliitika

Pärast kooma-oravate miraažide haihtumist

Mäletate veel Andrus Ansip´i lubadust viia Eesti viie esimese riigi hulka Euroopas? Alates aprillist 2007. ametis olnud A. Ansipi valitsus viiski Eesti – viie viimase maailma riigi hulka.

Äripäev 27.02.2010

CIA faktiraamatu järgi langes Eesti majandus eelmisel aastal 13,7%. CIA analüüsis 215 maailma riiki ning nende seas saavutasime peaaegu 14%-lise majanduslangusega 210. koha.
Majanduskasvu edetabelis on Eestist tagapool vaid Läti, Leedu, Ukraina ja Armeenia. Nende riikide majandus langes mullu veelgi rohkem, langus jäi 14-17,8% vahele.

http://www.ap3.ee/article/2010/02/27/CIA_Eesti_majanduse_taielik_fiasko

Pärast sellist pehme maandumise (Eesti panga termin) moondumist hoopis kõvaks kukkumiseks ehk majanduskriisiks ja sellest omakorda depressiooni jõudmiseni (millele anti varjunimi MASU, nagu hunti kutsuti kriimsilmaks) pole ka üllatav, et arvamusliidrid tegelevad uute eesmärkide sõnastamisega. Mina muidugi ütleks, et nad on juba piisavalt halba teinud ja võiksid kohalt lahkuda aga ilmselt pole ka neil soovi kusagile liikuda. Selle pärast kuulemegi majanduse teemadel sõna võtmas Andres Arrak´ut, kes on konservatiivide kõnetoru. Samuti püünel tagasi majanduskasvu jätkumist jutustanud Josing, Lauri ja Pajula. Selles ei ole midagi valesti kui inimene eksib ja seda möönab aga mina ei ole tähele pannud küll ühegi taolist tunnistust ja selle tõttu ei suuda neid ka enam usaldusväärsena võtta.

Kooma-orav kukub maha, pikeerib suitseva sabaga katastroofile, Reformierakond masu majanduse kriis tõi SKP 13,7 protsendilise languse 2009. aastal. Kaader: pehme pühkimispaberi reklaamist
Kooma-orav kukub maha, pikeerib suitseva sabaga katastroofile, Reformierakond masu majanduse kriis tõi SKP 13,7 protsendilise languse 2009. aastal. Kaader: pehme pühkimispaberi reklaamist

Uutest väljakutsetest pärast Euroopa Liitu ja NATOsse saamist kirjutas EPL-is Evi Arujärv

Pärast miraažide haihtumist http://www.epl.ee/artikkel/493098

Lisasin sellele ka järgneva kommentaari:

Kuidas oleks kui uue üldrahvaliku eesmärgina üritaks lihtsalt püsima jääda? Pärast iseseisvuse taastamist on aastatel 1991. kuni 2008. suri 40 497 eestlast rohkem kui sündis (Statistikaameti andmed sündide ja surmade kohta). Vabadussõjas suri 2 aastaga 3588 ehk 11 korda vähem! Lisage siia veel välismaale läinud, keda Koostöökogu andmetel on lausa 130 tuhat.

Üks märkus majanduse kohta oleks aga selline, et eksport ei ole võluvits, mis aitab majanduse välja. Jaapan on olnud aastaid maailma esimese viie eksportija seas, neil on ka esikoht selle bilansi ülejäägi mõttes (2007. oli see 172 miljardit, Saksamaa 103, Hiina 68, Šveits 60, Vene 59, … Rootsi 27, … Soome 7,5) aga ometigi on ka nende majandusel endiselt väga rasked ajad. Näiteks laenu intress on seal 0,5 protsendi ringis, keskpangal lausa 0 %! Samas on nad ostujõu poolest USA ja Hiina järel maailmas 3. kohal. Nende eelnevate näidetega tahtsin selgitada, et eksport ei ole see võluvits, mis pööraks majanduslanguse tõusuks. Pealegi pole meil ju pärast Euroopa Liidu suurimat tööstustoodangu langust (kvartaalselt küündis see -30 %ni) ka enam eriti midagi müüa.

Samamoodi on ühisrahaga, et ka see ei too majandusele leevendust. Sisuliselt on eesti kroon seotud euroga ja valuutast tulenev risk (näiteks rootsi kroonil) puudub aga ometigi pole märgata siia tulevaid uusi firmasid. Mul on ka kahtlus, et see kümnendi väiksem jooksevkonto puudujääk ei tulene mitte teenuste ja kaupade ekspordi vaid siinsete pankade vahendite väljatõmbamisest. Kui siia lisada kärbitavad valitsuse kulutused, siis saamegi kooma langenud majanduse koos selle sotsiaalsete hädadega.
Tsiteerin: Kui eurot 2011 ei tule, võiks Reformierakond kulude kokkuhoiuks 2011. aasta Riigikogu valimised üldse vahele jätta. Siis oleme lihtsalt saanud palju töötuid, viimase kümnendi kõrgeima maksukoormuse, koomas siseturu, alanenud palgad.
-Meelis Mandel, Vikerraadio 5.01.2010

Tuletan meelde, et koomaoravate vastu on võimalik valida juba 364 päeva pärast – 6. märtsil 2011. (eelhääletusel veelgi varem).

Tsitaadi lõpp.

* Koomaorav on kooma-orav on koomas orav ehk koomas oravapartei ehk koomas Reformierakond

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga