Kõrgkultuur võiks vältida konflikte rahvuse alusel

Eile oli Vikerraadios juttu Sindi koolist, mis pidi sulgema venekeelse poole ja õpilased saatma hoopis Pärnusse Vene gümnaasiumi. Teema meenus nüüd raadio Svoboda loo peale, kus tatarlased tahtsid omakeelset kooli või kasvõi tunde (kursusi). Sealne esineja ütleski, et omakeelne kõrgkultuur vähendaks edaspidi rahvuste alusel konflikti minemise ohtu. Nimelt haritud inimene on sallivam ka teistsuguste arvamuste ja käitumiste suhtes. Meenub ka veebruari lõpu uudis, mille järgi kõrgema IQ-ga olija on poliitilistelt vaadetelt liberaal ja usu poolest ateist.

Tsiteerin:

In the current study, Kanazawa argues that humans are evolutionarily designed to be conservative, caring mostly about their family and friends, and being liberal, caring about an indefinite number of genetically unrelated strangers they never meet or interact with, is evolutionarily novel.  So more intelligent children may be more likely to grow up to be liberals.
Young adults who subjectively identify themselves as “very liberal” have an average IQ of 106 during adolescence while those who identify themselves as “very conservative” have an average IQ of 95 during adolescence.
Young adults who identify themselves as “not at all religious” have an average IQ of 103 during adolescence, while those who identify themselves as “very religious” have an average IQ of 97 during adolescence.
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100224132655.htm

Tõlge:

Käesolevas uuringus väidab  Kanazawa, et evolutsiooniliselt on inimesed kujundatud konservatiivideks, hoolides rohkem perekonnast ja sõpradest, ning olla liberaal, on evolutsiooniline uuendus, hoolides lõpmatust arvust geneetiliselt mitte seotud muutujatest, mida pole varem kohatud või seotud oldud. Seega rohkem intelligentsed lapsed võivad olla tõenäolisemalt suureks kasvades liberaalid.
Noorukitel, kes määratlevad ennast “väga liberaalsetena” on keskmiselt IQ 106 täiskasvanuks saamisel kuid neil, kes nimetavad ennast “väga konservatiivsed”, on keskmine IQ 95.
Noorukid, kes määratlevad ennast “mitte eriti usklikena” on keskmiselt IQ 103 täiskasvanuks saamisel, samas kui ennast “väga usklikena” määratlenute IQ on 97.

Ma ei kavatsenud siit kultuuri juurest jõuda poliitika ja usuni aga paraku tuleb ka sellele tähelepanu osundada.

Kui suhtlete liberaali ja ateistiga siis väga suure tõenäosusega on teil vähemalt 10 IQ punkti võrra kõrgem suhtluspartner kui konservatiivi ja usklikuga suheldes. Eesti kontekstis tähendab konservatiiv ja usklik ennekõike Isamaa ja Res Publica liitu (kirikus vandunud Res Publica, vabadussõja ristisammas Aaviksoolt, Tunne Kelami reedesed jutlused usklike Raadio 7 kanalil, jne). Euroopa liberaalide hulka kuuluvad Eestist Keskerakond ja Reformierakond. Neist viimast pean mina parempoolseks, sest ta on rakendanud parempoolseid loosungeid (madalad maksud) koos rahvusliku vihkamise kastmega. Nimelt Keskerakonnas olemine tähendab seda, et oskad vähemalt kahte keelt, sest võid kokku puutuda ka eesti keelt mitte rääkivate inimestega. IRL-is ja Reformierakonnas on omale koha leidnud aga umbkeelsed eestlased, keda ei huvitagi siia meelitatud okupantide edasine saatus. Jah, nende vanemad põlvkonnad tulid siia pärast sõda ja osalesid tööstuse ülesse ehitamisel (mis täitis NLiidu vajadusi) aga nende lapsed sündisid juba siin ega saa pealegi olla vastutavad grusiin Jossif Stalini algatatud kuritegelike poliitikate tulemuste eest.

Päeva pluss oleks järgnev: kuulake ja vaadake uudiseid ka teistes keeltes peale eesti. See laiendab teie maailmapilti ja aitab üle saada madalalaubalistest mõtetest teiste rahvuste või seisukohtade suhtes.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga