inimesedpoliitika

Riigikogu arutab inimeste 65. aastani töötama sundimist

Kell 18.00 algas Riigikogu erakorraline istung, et valitsuse erakonnad saaksid läbi suruda pensioniea tõstmise 65. aastani. Mina vaatan seda internetist http://www.riigikogu.ee/live/otse.asx ja salvestan heli ka arvutisse. Siis on mul 1. märtsil 2011 hea meelde tuletada, kes mida arvas ja kellele hääle andmisest tuleb hoiduda.

Tähelepanekud siiani:

Sotsiaalkomisjoni eest teeb ettekande Helju Pikhof, kes on SDE liige ja opositsioonist. Nagu märkis Heimar Lenk päeval, kell 12.17 siis valitsuse parteide esindajaid oli sellel hetkel saali jäänud vaid 1. Ma nägin, et minu blogi loeti Riigikogust ja keegi võiks küsimust esitades veelkord öelda kui palju on saalis valitsuse esindajaid.

minu blogi lugeja riigikogust
minu blogi lugeja riigikogust

Nimelt interneti kaamera on mul fikseeritud esinejale ja ma tahaks väga teada, kas selle ülepeakaela ette võetud sammu juures on laarikutel (IRL) ja reformitripperil (REF) julgust saalis toimuvat isegi kuulata. Ma ei eeldagi, et nad esitaksid mõne küsimuse või väljendaksid oma seisukohti. Pigem tahavad võimalikult kiirest sellega ühele poole saada.

Kell 20.41 sai läbi sotsiaalkomisjoni poolse ettekandja Helju Pikhofi ettekanne. Seega rääkis ta umbes 2 tundi alates 18-st, vahepeal jõudis isegi istungi eesistuja Ene Ergma vahetuda Keit Pentusega. Ilmselt noor inimene talub õhtust istungit pikemalt, ei jää vahepeal magama.

Eriti hea oli see koht, kus reformikas Taavi Rõivas küsis seaduseelnõu parandusettepanekute kohta ja rõhuasetusega, et sarnased parandused tuleks liita ja selle võrra läheks siis hääletamine kiiremini. Vastuseks oli talle ja vist ka Rein Aidma samale küsimusele ning veel kellegi kolmanda küsimise peale tsiteering Riigikogu kodukorra seadusest, kus räägiti ainult parandusettepanekute menetlusse võtmisest ja asjaolust, et neid saab ühendada ainult sama autori korral. Kui neid teevad erinevad saadikud, siis ei saa neid üheks lugeda. Asi läks isegi sellise absurdini, et Mulle meeldib juua Peep Aru (vaata järgnevat videot kuidas ta käis 2005. aprillis laamendamas Võitleva sõna nimelises baaris ja pidi pärast seda Riigikogust lahkuma, nüüd on ta tagasi ja Reformierakonna fraktsiooni juhtimas)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dlBlNxhiwvU]

küsis, et kui 101 saadikut teevad ettepaneku asendada seaduses sõna “ja” sõnaga “ning”, et kas siis peab ka seda 101 korda hääletama. Vastus oli talle jälle seadusele viitav ehk JAH aga enam neljandat korda seadust ei loetud.

Kell 20.41 sai Helju Pikhof puldist vabaks, saalist kostus aplaus ja Keskfraktsioonist Georg Pelisaar andis talle ka lilled.

20.41 Riigikogu pensioniea ettekanne Helju Pikhof saab lilled Keskfraktsioonist Georg Pelisaarelt
20.41 Riigikogu pensioniea ettekanne Helju Pikhof saab lilled Keskfraktsioonist Georg Pelisaarelt

Jätkusid ettekanded: Marika Tuus, 8 minutit.

Jaak Aab, Keskfraktsioon

Esimene probleem pensioniea tõstmise juures on esiteks rahva halbades tervise näitajates. Kehva tervise tõttu ei suuda juba praegu inimesed töötada pensionini (päeval öeldi välja, et Eestis on 70 000 töövõimetuse pensionäri).

Teiseks: Töövõimetuse ja kutsekutsehaiguste kindlustuse puudumine

Kolmandaks: –

Neljas: täiend- ja ümberõpe, kas on piisavalt lahendatud.

Kokkuvõttes: Keskerakond on pensioniea tõstmise vastu. Kui valitsus tegeleks töökohtade loomisega, paraneks ka eelarve seis.

Kell 20:57 kõnepulti Arvo Sarapuu

Käisin vahepeal hambaid pesemas ja praegu on esinejad vahetunud.

Kell 21.11 kõnepuldis Kadri Simson. Kell 21.13 esitas ettepaneku seaduseelnõu teise lugemise katkestamiseks.

Kell 21.14 kõnepuldis rahvaliitlane Mai Treial.

/ – /

Kell 23.09 kõnepulti Olga Sõtnik, kes tervitas ka internetis jälgijaid. Soe tunne tuli sisse.

Aivar Riisalu kõne Eesti armastamisest oli südamest tulev, see tuleb mul kindlasti hiljem ära avaldada.

Selle järel 23.22 esines Heimar Lenk, kes märkis ka ära interneti vahendusel kuulajad. Kahjuks ta ei öelnud, palju oli jäänud saali poliitikuid.

Kell 23.29 läks pulti Kalle Laanet. Rääkis vaid 6 minuti ringis.

Kell 23.35 Vladimir Velman, räägib oma arstile pöördumise kogumusest, tuttav taksojuht küsis temalt eesti kodakondsuse vahetamisest vene kodakondsuse vastu, sest tema naine tahab selle sammu astuda kuna ei usu enam Eesti riiki.

Kell 23.40 Ain Seppik, esiteks mainib, et praegusel valitsusel ei ole kaheldava mandaadi juures huvi 63-ste olukorra vastu.

23.49 Pelisaar: valitsuselt toimub uus susserdamine pimeduse varjus (viide 3 a. tagusele pronkssõduri teisaldamise eel). 80 protsenti elanikest ei toeta selle tõstmist. Miks ja mida kardetakse, et sellega sedasi kiirustatakse.

Tõi näiteid valitsuse varasemast kiirustamisest põhikoolide ja gümnaasiumite lahutamisest aga siis toimus pöörde, kaasati huvigruppe ja kolmandat sektorit, reformierakond loobus ja siis ka IRL-i minister Tõnis Lukas.

Teine näide oli muuseumide ühendamisega tagasi tõmbamine.

“Me ei pea siin saalis otsustama ei täna ega ülehomme” Peaksime inimeste käest küsima. Alternatiivid on olemas: sotsiaalmaksu tõstmine või pensioni vähendamine.

Kell 23.57 vaikse häälega Karel Rüütli kord. Alustab veeklaasi täitmise ja suu kastmisega.

Kell 00.04 Lauri Vahtre valitsuse esimene esineja, Jüri Ratase vahetas välja Ene Ergma (ilmselt Pentus magab veel ja tuleb varahommikul). Ta väidab, et on ainult 2 teed: pensioniiga tõsta või immigrante juurde tuua. Talle on vist lobotoomiat tehtud või on ta ära unustanud Reformierakonna lubaduse elatustaseme poolest viie rikkama hulka jõuda. Kui suureneksid pensionideks laekuvad maksed näiteks inimeste palkade suurenemiselt, siis ei oleks ka puudujääki. Minu arvates võiks seda saavutada näiteks kõrge lisandväärtusega tootmise läbi. Kuni ekspordime puitu, turvast ja alkoholi ei ole selleks aga lootust, sest sisse ostame riideid, jalatseid, tubakat, kütuseid ja kogu elutoas vaja mineva.

kell 0.08 jüri Ratas kõnetoolis.

tema järel Marek Strandberg aga seda parempoolsete suuvoodri juttu ma küll kirjutama ei hakka.

Kell 00:32 eiki nestor, Eesti praegune probleem on suur hulk varem pensionile minejaid.

Leidsin Kadri Simsoni blogist viite riigikogu stenogrammile. Uskumatu aga seal on juba kõigest paari tunni tagused esinejate kõned. Kiire töö ja nobedad näpud või on siin mingi masin kõnet tuvastamas?

http://www.riigikogu.ee/?op=stenoplain&stcommand=terviktekstpaevakord&isikId=13909&paevakordId=5979&istungId=1037#syndmus506620

0:41 tuligi ära, esimene vaheaeg Eiki Nestorilt. Ene Ergma seob laua varjus kingapaelu. Jaak Tamm tuiab kaamera ees.

0:45 kaamera ees tühjus, kõik jooksid vist puhvetisse, puldis vahetatakse vee pudelit.

0:52 esimene hääletus, parandusettepaneku vastu 51 (koalitsiooni?) häält ja poolt 15. Opositsioon läks magama?Teine vaheaeg Ain Seppikult.

0:59 Heiki Sibul ilmub Ene Ergma vasakule käele istuma

1:02 seekord 52 vastu ja ainult 10 Keskerakonna muudatusettepaneku poolt. Kes olid 5 magama läinud opositsionääri?

1:47 jälle 51:10 hääled 7. ettepanekule. Must päev Eesti demokraatiale, lähen parem magama. Pole ka motivatsiooni ilma 4 keskmise palgata.

2:08 Igor Gräzin kõlas, nagu tal oleks sees 3 promilli ja põrkuks rahvaliidu lumevalliga. Nestor, Rumm heitsid talle ette tööaja venitamist

Paul-Erik Rummo viis Keit Pentusele väikse musta maski. Viimati nägin teda televisioonis luuletusega esinemas, kõrgepalgaline egostrippar

3.13 Paul-Erik Rummo Reformierakonnast võttis Pentuse käest maski tagasi ja kõndis sellega saali. Ei tea keda kummitama?

3:19 Keit loeb raamatut ja silub juukseid

Uuendan seda teksti veel õhtu jooksul vastavalt Toompealt tulevale jutule.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga