inimesedmajandus

Vikerraadio nimetas päeva plussiks 124 soomlase töötuks jäämise

Eestlase rahvustoit pidi olema teine eestlane. Eile kuulsin oma ehmatuseks, et Vikerraadio saatejuhid valisid päeva heaks uudiseks ühe Soome firma tootmise kolimise Eestisse. Mis sellest, et Soomes koondatakse töötajaid, me eeldame sama arvu töökohtade loomist Eestis! Aga me eksime, kokkuhoid saavutatakse lihtsalt vähema arvu inimeste palkamisega, neile väiksema palga maksmisega ja võimalik, et kehvemate töötingimustega.

Eilse saate üleskirjutus 15:16 ajal Vikerraadio:

Piret Kriivan: Soome meedia kirjutab sellest, et järjekordne tehas kolib Soomest Eestisse. Vuokattis asuv Incapi tehas koondab 124 töötajat ja kolib Eestisse. Incapi arvestuste kohaselt aitab kõnealune vangerdus ettevõttel kokku hoida tsirka kolm miljonit eurot ehk üle 45 miljoni krooni. Incap on elektroonika tootja ja tal on Eestis tootmisüksus olemas ja see tegutseb Kuressaares juba 2000. aastast. Vuokatti tehase tootmine kolitaksegi üle Kuressaarde. Detsembrikuus kirjutas Kauppalehti, et Kuopios lõpetab oma tegevuse meeste ülikondade tootmisega tegelev firma Soro Tailor ja kolib selle kulude kokkuhoiu eesmärgil Eestisse ja Leetu.
Lauri Hussar: Siin taga võib tõepoolest näha ka euro ootust, et on pikka aega avaldatud arvamust, et seoses euro tulekuga võivad mitmed Soome väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted ja ka Rootsi väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted oma tootmist Eestisse tuua. Kuigi alati sellega seoses tekib ka küsimus, et kui nüüd ühel hetkel tekib Eestis jälle surve palkadele ja palgad hakkavad tõusma, et kas siis ei pruugita jälle seda tootmist ka siit ära viia, kuna see ei ole ka siis jälle nende omanike arvates piisavalt efektiivne ja piisavalt kasu toov. Aga kindlasti töökohtade loomine Eestisse ja antud juhul Saaremaale, see on positiivne uudis ja selle üle tasub rõõmustada ja kindlasti on veel neid ettevõtteid, kes oma tootmist siia kolivad. Ja kui rääkida majanduse tõusu perspektiividest, siis kindlasti töökohtade loomise osas, see meie sisemaine võimekus töökohti luua ei ole nii suur kui välisinvesteeringutest ja välisinvesteeringute toel loodavad töökohad. Seega loodetavasti neid välisinvesteeringuid peagi Eestisse tuleb, et luuakse järjest rohkem uusi töökohti kuid siin kindlasti ainult sellele lootma ei saa jääda. Ka riik ise peab olema äärmiselt aktiivne kõikide tööturu meetmete kasutamisel selleks, et see tänase päeva Eesti kõige suurem probleem, 100 tuhat töötut, leiaks võimalikult kiire lahenduse.

Ilmselt refereerisid nad valitsust juhtivale Reformierakonnale lähedal seisvaid ajakirjanduslikke allikaid Postimees AS-i toimetustest.

Elektroonikafirma Incap sulgeb tehase Soomes Vuokattis ning koondab ühtekokku 124 inimest. Kauppalehti andmetel aitab Incapi selline vangerdus ettevõttel kokku hoida ligi kolm miljonit eurot ehk enam kui 45 miljonit krooni.

(pealkiri artiklis) Töökohti tuleb juurde
Eestis pole Soome elektroonikafirma uus tegija. Pölla kinnitusel on Incap (Incap Electronics Estonia OÜ) Kuressaares tegutsenud juba 2000. aastast. Just Kuressaare tootmisüksus võtabki üle Vuokatti tehase tootmise. «Saame Kuressaares seejärel tootmist alustada pea täisvõimsusel,» märkis Pölla.
Pölla sõnul annab Kuressaare tehas praegu tööd 180 inimesele ning kuna tootmismaht kasvab, on kavas ka inimesi juurde palgata.
http://www.e24.ee/?id=240327

Selle lingi taga varjab ennast mingi arvuti aeglaseks tegev reklaam, seega klikkige ainult pärast enda arvuti kaitsmist kaitsevahendiga (AdBlock Firefoxile).

Mida saab teha esimesena viidatud Vikerraadio ja teise majandusuudiste artikli järel?

Esiteks on kapitalistid jätnud Soomes ilma tööta sadu inimesi, sest nende elatustase ootab palka, mille juures tootmine on väga väikse tulususega. Seega ei otsita mitte tootmisele lisandväärtust andvaid lahendusi, vaid loobutakse tööjõust.

Teiseks on Eesti meeleheitel riik, kus tööpuudus on 14 protsenti ehk ilma tööta on ametlikult 95 tuhat inimest ja koos registritest välja jäänutega on ilma tööta inimesi 150 tuhande ringis. Veel praegu registreeritakse iga nädal 2000 uut töötut aga nende üldarv suureneb vaid paarisaja võrra. Seega kukub iga nädal töötu staatusest välja umbes 1500 inimest. Pealegi ligi pooled ehk 47 protsenti ei saa mingit hüvitist.

Ligi pooled töötud ei saa töötukassalt sentigi

Eestis on praegu üle 94 000 registreeritud töötu, kellest üle 44 000 inimese ehk 47 protsenti ei saa töötuskindlustushüvitist ega töötutoetust.

04.03.2010 http://www.epl.ee/artikkel/493081

Kolmandaks viitab ka Lauri Hussar, et mingi hetkel ei ole ka eestlased nõus praegu madalaks surutud palkadega ja siis võib siia toodud tootmine uuesti edasi kolida. Teate, maailmas on väga palju rahvaid, kes lehvitavad lippu “tooge oma tootmine siia, sest meie töötame vaid kilo riisi hinna eest” ja kapitalistid võtavadki neid kuulda. Eestis elav inimene vajab aga külmakindlat elamist, riietust erinevateks aastaaegadeks ja transporti (jalgrattaga kaugele ei vänta, eriti novembrist aprillini).

Neljandaks on põlastusväärne, et uute töökohtadena esitletakse vaid Euroopa Liidu piires töökohtade ümber kolimist. Mulle meenub, et Nokia mobiilifirma viis Saksamaalt ka ühe tehase Rumeeniasse ja see põhjustas sakslaste suure pahameele, vist isegi boikotini välja. Ma arvan, et ka Eestlased võiksid boikoti kuulutada neile firmadele, kes kolivad oma tootmise siia pärast varasemas asukohariigis töötajate vallandamist.

23.01.2008
Maailma juhtiv mobiiltelefonide tootja teatas hiljuti, et sulgeb oma tehase Saksamaal, tuues põhjuseks sealsed kõrged tööjõukulud, mis sunnivad ettevõtet kolima oma tootmist märksa odavamasse Rumeeniasse.
Saksamaal koondataks selle sammu tulemusena üle 2000 inimese ning kohalike ametiühingute sõnul võib sama saatus oodata veel tuhandeid allhankefirmade töötajaid, mis on tagajalgadele ajanud ka Saksamaa poliitilise juhtkonna.
Nokia juht Olli-Pekka Kallasvuo nõustus intervjuus Frankfurter Allgemeine Zeitungile, et tehase sulgemine «mõjutab» Saksa tarbijate suhtumist ja ostuvalikuid, mida tema sõnul «võib mõista».
Kallasvuo kordas ajalehele taas, et Nokia otsus Saksamaalt lahkuda on lõplik. «Ma ei usu eriti, et ilmneks uut informatsiooni, mis selle otsuse küsitavaks teeks,» tõdes ta. Nokia on tema sõnul siiski «avatud uutele ja innovatiivsetele lahendustele».
http://uudisvoog.postimees.ee/240108/esileht/valisuudised/307812.php

Ma arvan selle tsiteeritud jutu järel, et 2000 sakslase koondamine on rahvastiku suurusi arvestades isegi samas mastaabis kui 200 soomlase töökoha kolimine Eestisse. Saite soomlased, paras teile!

22.04.2009 ETV Eesti Pank prognoos majanduslangus viivitab euroga
22.04.2009 ETV Eesti Pank prognoos majanduslangus viivitab euroga

11. kuud tagasi teatas Eesti Pank oma prognoosis, et 15 % majanduslanguse korral ei ole ühisraha euro kasutusele võtmine võimalik. Üllatus-üllatus aga möödunud aasta langus oli 14 protsenti konservatiivselt hinnates. Statistikaameti järgi aga 15,1 kuni 16 protsenti.

Kokkuvõttes ajas Vikerraadiost kuuldud taoline käsitlus mind tegutsema ja sellel teemal kirjutan ma veelgi. Isegi täna hommikul ajalehti tutvustades kilkas Meelis Kompus sellest töökohtade kolimisest Soomest Eestisse. Vastikust tekitav, sest võiks mõelda ka sellele, et Eestist odavama tööjõuga ja parema infrastruktuuriga (raudteed, laevandus) riike on ka Euroopas. Muide, kuidas on Venemaa ja Kaliningradi oblasti vabamajanduse tsoonidega? Hiinast ja Indiast ma parem ei räägigi. Kõik, kes te kannate teksapükse, võtke siis teadmiseks, et nende valmistamise hind on umbes 4 dollarit, sellest õmblejale jäävad sendid.

One thought on “Vikerraadio nimetas päeva plussiks 124 soomlase töötuks jäämise

  • Sõnasta õige see lõik
    “Esiteks on kapitalistid jätnud Soomes ilma tööta sadu inimesi, sest nende elatustase ootab palka, mille juures tootmine on väga väikse tulususega. Seega ei otsita mitte tootmisele lisandväärtust andvaid lahendusi, vaid loobutakse tööjõust.”
    ümber nii, et teised kah aru saaks.

    Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga