poliitika

Kultuuri pidurid Reformierakonnas näljutavad “Kultuuripealinn 2011.” korraldamist

Mõni aeg tagasi lubas kultuuriminister Laine Jänes Tallinna linnale, et otsus riigi poolt 2011. aastaks kultuuripealinnale ettenähtud raha osas tehakse valitsuse kabinetiistungil 18. märtsil. Nüüd aga teatati, et peaminister Ansip olevat otsustanud lükata selle küsimuse arutamise valitsuses edasi aprilli.
«See on jälle kord kahetsusväärne venitamine,» ütles linnapea Edgar Savisaar. «Venitamist põhjendatakse Ansipi sooviga oodata ära rahandusministeeriumi uus prognoos finantsperspektiivide kohta, kuid tegelikult ei mõjuta see prognoos mitte kuidagi 50 miljoni krooni eraldamist, sest selle otsuse taga on kogu SA Tallinn 2011 tegevuse kavandamine,» ütles linnapea.

http://www.pealinn.ee/index.php?pid=87&lang=5&nid=7352

Ma pole üldse üllatunud, et majanduskriisi arhitektid Reformierakonnast kasutavad oma käeulatuses olevaid vahendeid poliitiliste konkurentide pidurdamiseks. Tuleks meenutada, et kultuuri eest vastutab Laine Jänes Reformierakonnast, rahade eraldamise eest Jürgen Ligi Reformierakonnast ja seaduste järelevalve eest molekul Rein Lang Reformierakonnast. Viimane neist sai juba sajandi algul kultuuripiduri tiitli vastu võtmise au osaliseks. Tookord oli Reformierakonna kultuuriminister vist Margus Allikma, kes praeguseks on edutatud Eriti Reformierakondliku Ringhäälingu (ERR) juhiks.

20.12.2003 Rein Lang saab kultuuri piduri nimetuse kogu Reformierakonna nimel. foto tv3
20.12.2003 Rein Lang saab kultuuri piduri nimetuse kogu Reformierakonna nimel. foto tv3

Kas kultuuri puudumine on ka üks vabadustest, mida Reformierakond propageerib?

Muide, see näidend “Kuidas seletada pilte surnud jänesele” ei ole sugugi sihitud kultuuriminister Laine Jänese vastu nagu mulle jäi meelde ühest ETV Kahekõne saate esinejast, kelle nime ma kahjuks ei mäleta. Nimelt olevat mingi kunstnik Berliinis(?) korraldanud sellise performance´i, kus tema tööde väljapaneku avamine oli tavapärasest erinevas formaadis. Kõik külalised olid väljaspool galeriid ja said sees toimuvat jälgida läbi akende. Sees oli siis see autor, kes hoidis süles surnud jänest ja jalutas siis sellega ühe pildi juurest teise juurde ja justkui selgitas talle pildil olevat.

Mulle tundub, et Kultuuripealinn 2011. korraldajad on täpselt sellise kunstnikuga samas olukorras. Nad on seinale riputanud oma kavandatavad projektid ja taotluste materjalid ning isegi riigi kaasrahastamist lubanud paberid aga nende süles on kollane reformerakondlasest Jänes, kes ei kuule ega saa millesti aru, sest on surnud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga