Pensioniea tõstmise arutelu parim kõneleja oli Aivar Riisalu

Meie Mees Toompeal oskab hästi ennast väljendada ja sõnumi kuulajani viia.

Ma julgen väita, et kui suur osa Keskerakonnast on seisukohal, et pensioniiga ei tohi tõsta mitte kunagi, siis kindlasti on olemas Keskerakonnas väike osa, kes mõtleb, et selle üle võiks isegi arutleda. Aga selleks peaks meie riik jõudma viie rikkama riigi hulka, kuhu ma tegelikult salaja õhtul enne magama jäämist alati püüan ennast ette kujutada.
Kas me ei ole liiga palju euro nimel püksirihma pingutanud ja kas näiteks isegi minu lugupeetud erakond ja kõik opositsioonierakonnad, kes me oleme tegelikult toetanud ja mõistnud eurole ülemineku vajadust Eestimaal, oleme püksirihma koos rahvaga kokku tõmmanud, kas me peame nüüd rahval püksirihma kokkutõmbamise asemel, kui enam ühtegi auku ei ole, tõmbama ka õhu kinni?
Pensioniea tõstmine puudutab mind ka. Ma olen vana ja haige mees, sellepärast et ma olen töötanud viimased 20 aastat väga intensiivselt. Ja tõepoolest lisaks sellele, et ma olen kurb, on mul ka hirm. Sest ma armastan seda rahvast, ma armastan seda maad ja minna ei ole mul kuhugi. Aitäh!

Need kohad läksid mulle eriti südamesse, sest mõistus peaks neid kuulda võtma aga Ene Ergma, Keit Pentus, Peep Aru on selle ära blokeerinud.

Panen siia koopia tema kõnest, et näidata, mitte kogu parlament ei tegele rahval püksirihma koomale tõmbamisega ja õhu lämmatamisega vaid on olemas ka mõistuse häält (debati järel selguv otsus) kuulda sooviv osa. Kahjuks on mõistuse hääl Keskerakonnas ja sellest teerullib Toompeal üle valitsusliit Reformierakonna, IRL-i ja Tarmo Männi isikus. Eilsel istungil oligi muudatuste vastu maksimaalselt 51 häält ehk 1 hääleline enamus Tarmo Männi isikus.

Hea istungi juhataja, head kolleegid! Ma olen väga kurb, sest ma armastan seda maad ja seda rahvast. See, mis praegu siin selliste üsna jõuliste ja jõhkrate meetoditega Eestis toime pannakse, on peaaegu et genotsiid selle väikese, haige ja väljasuremisohus rahva vastu. Ma rõhutan veel kord, et mina ju armastan seda rahvast. Tuleb meelde maailma ajaloost üks selline fraas: üks riik, üks rahvas, üks juht! Mina saan kahjuks aktsepteerida ainult esimest poolt, et on üks riik ja on üks rahvas. Täna, kus me oleme olukorras ja kus sellele ühele rahvale olulisi otsuseid võetakse vastu ühe juhi jõulisel ja julmal eestvedamisel – sellega ei saa kuidagiviisi nõus olla.
Siin on täna räägitud tunde ja tunde kõikides nendest põhjustest, miks pensioniea tõstmine hetkeolukorras ei ole mõistlik. Ma julgen väita, et kui suur osa Keskerakonnast on seisukohal, et pensioniiga ei tohi tõsta mitte kunagi, siis kindlasti on olemas Keskerakonnas väike osa, kes mõtleb, et selle üle võiks isegi arutleda. Aga selleks peaks meie riik jõudma viie rikkama riigi hulka, kuhu ma tegelikult salaja õhtul enne magama jäämist alati püüan ennast ette kujutada. Sest kes meist ei tahaks elada viie rikkama riigi hulgas? Ma lihtsalt tunnen, et mind on mõnevõrra petetud, sest ma olen sellel teel juba käinud peaaegu kaks aastat, peaaegu kolm aastat, aga ma ei tunne, et minu rahvas koos minuga hakkaks sinna kuidagi kohale jõudma.
Me võime arutada selle üle, kas pensioniiga 63, 65, võib-olla 75 on õige või ebaõige. Kui me vaatame reaalsele elule otsa, siis mitte kaasates sellistesse otsustesse laia avalikkust, on see minu meelest väga jõhker ja julm käitumine just nende inimeste suhtes, keda see ju tegelikult puudutab. Lõppude lõpuks me ju unistame sellest, et meie ülim olemine on ju demokraatlikus riigis, kus kõrgema võimu kandjaks on seesama rahvas, keda meie täna nagu piitsaga tapale proovime ajada valitsuskoalitsiooni targal juhtimisel. See ei sobi 21. sajandisse! Eespool kõnelejad on kirjeldanud erinevaid reaktsioone erinevates maailma riikides, kus inimesed on pensioniea tõstmise vastu tulnud tänavatele, teinud ametiühingud väga jõulisi aktsioone ja mis iganes. Isegi karmil Põhjamaal Soomes, kus rahvas ka väga palju ei mässa, taganeti sellest soovist üsna kiiresti.
Mulle meeldis ja väga sümpaatne oli ühe kolleegi tänahommikune raadiointervjuu, kus ta kirjeldas, et me saame väga palju ära teha pensionisüsteemi renoveerimisel või ümberorganiseerimisel või paremaks muutmisel. Ta tõi näitena selle, et meil on täielikult kasutamata tööõnnetuskindlustus, mis tegelikkuses annaks inimestele võimaluse saada kaitset selle asja eest, mis neid on vigastanud või mis neid tulevikus võiks vigastada. See annaks järjekordselt võimaluse saada normaalset ja inimväärikat vanaduspensioni võib-olla siis ka 63-selt.
Selge on see, et on raske. Seda arusaamatum on see, et miks nii fundamentaalsete otsuste kallale peab minema sellisel raskel ajal. Kas ei ole meie ümber täna liiga palju negatiivseid uudiseid? Kas me ei ole liiga palju euro nimel püksirihma pingutanud ja kas näiteks isegi minu lugupeetud erakond ja kõik opositsioonierakonnad, kes me oleme tegelikult toetanud ja mõistnud eurole ülemineku vajadust Eestimaal, oleme püksirihma koos rahvaga kokku tõmmanud, kas me peame nüüd rahval püksirihma kokkutõmbamise asemel, kui enam ühtegi auku ei ole, tõmbama ka õhu kinni? Pensioniea tõstmine puudutab mind ka. Ma olen vana ja haige mees, sellepärast et ma olen töötanud viimased 20 aastat väga intensiivselt. Ja tõepoolest lisaks sellele, et ma olen kurb, on mul ka hirm. Sest ma armastan seda rahvast, ma armastan seda maad ja minna ei ole mul kuhugi. Aitäh!

Panin selle ka videona aga kvaliteet on crap kui kasutada Evelin Ilvese sõnu. Edaspidi tean siis seda parandada ja teisi vahendeid kasutada.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Yz9xk0X94tg]

Lisame siia juurde nimekirja inimestest, kes andsid 23. märtsil 2010 poolt hääle pensioniea tõstmise eelnõu kiires korras läbi surumiseks:

Need Riigikogu saadikud toetavad pensionile jäämise vanuse tõstmist 63. pealt 65. aastale

Aidma, Rein poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Antropov, Robert poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Aru, Peep poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Astok, Hannes poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Eenmaa, Ivi poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Ergma, Ene poolt Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon
Gräzin, Igor poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Herkel, Andres poolt Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon
Iva, Kaia poolt Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon
Juul, Tõnu poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Jõgi, Helmer poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Järvi, Raivo poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Jüssi, Mart poolt Erakond Eestimaa Rohelised fraktsioon
Karisma-Krumm, Katrin poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Kaups, Ene poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Kelam, Mari-Ann poolt Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon
Klaas, Urmas poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Kull, Elle poolt Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon
Kõiv, Tõnis poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Kõuts, Tarmo poolt Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon
Laar, Mart poolt Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon
Lahtvee, Valdur poolt Erakond Eestimaa Rohelised fraktsioon
Lepik, Margus poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Linde, Väino poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Luik, Lauri poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Maripuu, Maret poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Meikar, Silver poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Merisaar, Maret poolt Erakond Eestimaa Rohelised fraktsioon
Mihkelson, Marko poolt Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon
Muravjova, Tatjana poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Mägi, Leino poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Mänd, Tarmo poolt Fraktsioonita
Nutt, Mart poolt Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon
Pakosta, Liisa-Ly poolt Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon
Palling, Kalle poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Pentus, Keit poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Rahumägi, Jaanus poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Raidma, Mati poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Reinsalu, Urmas poolt Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon
Rosimannus, Rain poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Rummo, Paul-Eerik poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Rõivas, Taavi poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Salumets, Jaak poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Salumäe, Erik poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Sester, Sven poolt Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon
Sooäär, Imre poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon
Strandberg, Marek poolt Erakond Eestimaa Rohelised fraktsioon
Trapido, Toomas poolt Erakond Eestimaa Rohelised fraktsioon
Tsahkna, Margus poolt Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon
Tulviste, Peeter poolt Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon
Tõniste, Toomas poolt Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon
Vaher, Ken-Marti poolt Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon
Vahtre, Lauri poolt Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon
Õunapuu, Harri poolt Eesti Reformierakonna fraktsioon

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga