inimesedmajandus

Saaremaa kinnisvara on 50 protsenti odavam

Ma muidugi teadsin, et kinnisvara hind on tugevalt kukkunud aga siiski üllatas mind info, et Saaremaa kinnisvara on vähemalt 50 % võrra kukkunud ja ajas tagasi 2006. hindade juures. Ostma ei ole siiski mõtet tormata, sest endiselt on turul spekulantide soetatud vara, mida siis kohalikele üritatakse maha ärida.

“Laias laastus võib öelda, et nii elamispindade kui ka äripindade hinnad on kukkunud ligi 50% võrreldes kahe aasta taguse buumi tipuga,” kinnitas kinnisvarafirma Saaremaa Kinnisvarakonsultandid OÜ juhataja Martin Sepp.
Kui sajandivahetusel olid Saaremaa kinnisvarahindade üleupitajad valdavalt soomlased, siis kinnisvarabuumi ajal hakkasid soomlased oma kinnisvara pigem müüma. Peamised ostjad olidki eestlased, soomlastest ostjaid oli vähe.
“Raske on praegu ennustada, kas kinnisvara odavneb Saaremaal veelgi,” sõnas Martin Sepp. Ennustan, et sügisel tuleb kinnisvara ostu-müügitehingutes suurem paus, sest euro ootuses kinnisvaratehingute maht ilmselt pidurdub.

http://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid&sub=1&artid=35282

Meenub, et umbes paar või kolm aastat tagasi oli ka Liis Lass Saaremaal maakleriks. Ma olen sellest kirjutanud 22. detsember 2009. sellest kui ilmselgest indikaatorist turul mulli tekkimisest. Teate küll seda ütlust, et kui taksojuht, juuksur või ükskõik mis tahes muu teenistuja hakkab sinuga rääkima aktsiate või kinnisvara või muudest hindadest, siis see ongi mulli sümptom. Neil pole lihtsalt teadmisi, et selle valdkonna hindade kujunemisest midagigi teada. Sama asi oli ka kinnisvara maaklerina tegutsenud Liis Lassiga, kes oli silmale ilus vaadata aga minus ei tekitanud vähimatki usaldust kauba pädeva tundmise asjus. Kas teie kujutate teda vastamas küsimustele maja soojustuse, põrandate plaatimise, elektriskeemi, veetrassi või mõnel muul ehitamist puudutaval teemal? Mina näiteks ei kujuta, vähemalt mitte hoopis teisest valdkonnast tulnud inimese poolt. Midagi sarnast, naine eksinud ehituse valdkonda, kirjeldas ka ETV kultuurisaadete toimetaja Mari Rebane oma ehituspoe külastustest, kus teda ei võetud ostjana tõsiselt:

Kui noormees oli veendunud, et ma ikka tean, mis poodi olen tulnud, küsis ta siiralt ja murelikult: „Kas teil siis meest ei olegi?” /…/
Veelgi kentsakam on asi siis, kui lähed poodi koos meessoost kaaslasega, olgu ta siis niisama sõber, kallim või elukaaslane. Küsimusi võin ju esitada mina, aga vastatakse mehele ehk heli on, aga pilti nähtavasti mitte.
See ahvatleb vägisi kõneleja nina alla keksima minema, et veenduda, kas mind tõesti näha pole.

http://www.epl.ee/artikkel/487732

Kui ma mõtlen enda käikudele ehitusmaterjalide kauplustesse, siis mina mäletan sealt küll valdavalt naismüüjaid ja isegi parima soovi korral vaid meeste infot usalda, ei ole mul selleks isegi valikut.

Igatahes arvan, et Reformierakonna välja hõigatud majanduse jahutamine ja Eesti Panga asepresidendi Märten Ross´i sõnastatud pehme maandumine on viimase kahe aasta tegelikus elus osutunud vastavalt majanduse külmutamiseks ja kõvaks kukkumiseks ning jalad ei jõua majanduskriisi põhja veel isegi mitte käesoleva aasta lõpuks. Seega on kinnisvaras langusruumi veel paarikümne protsendi jagu. Kui oleme tagasi Euroopa Liiduga ühinemise eelse hinnataseme juures, siis võiks tegemist olla spekulatsioonidest vabade hinnangutega asjade väärtusele.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga