inimesedmajanduspoliitika

Reformierakonna uus eesmärk on pensioniea tõstmine 67 aastani

Valmistuge veelgi kauem töötama. Unustage ära praegune 63. aastaselt pensionile saamise unistus (naised 61.) või 12 aasta pärast 65. aastaselt pensioni jäämine. 15-20 aasta pärast saab pensionile 67. aastaselt!

Pensioniiga tõsta ka Eestis Andrus Ansip 67 aastale 8. juuli 2006. Foto ETV ekraanilt
Pensioniiga tõsta ka Eestis Andrus Ansip 67 aastale 8. juuli 2006. Foto ETV ekraanilt

Peaminister Andrus Ansipi sõnul ei pääse Eesti nagu teised Euroopa riigidki rahva vananemise tõttu pensioniea tõstmisest, kuid Ansipi sõnul pole seda oodata lähema viie aasta jooksul.
“See ei ole järgmise, ülejärgmise ega ka viie aasta küsimus, kuid 15-20 aasta küsimus on see ka Eesti jaoks kindlasti,” ütles Ansip Eesti Päevalehele. Ansip tõi näiteks Saksamaa, kus hiljuti langetati otsus tõsta pensioniiga 2027. aastast 67 eluaastani. Ühtlasi osutas peaminister kõikjal Eestis valitsevale tööjõu puudusele.
8. juuli 2006

Oh mis üllatust, Andrus Ansip teeb rohkem kui 5 aasta küsimuse ära juba 4 aastaga ehk siis aprillis 2010. Seejuures tõi ta 2006. artiklis põhjuseks valitseva tööjõu puuduse aga nüüd on meil kõigile teada olevalt tööjõu üleküllus. Lausa 95 000 ametlikult registreeritud töötut ja umbes pool sellest veel lisaks registreeritud töötute hulgast välja arvatutena või lihtsalt heitunutena.

Üsna perversne aga headel aegadel ähvardati pensionile saamise iga tõsta, sest vabu töötajaid oli vähe ja kui nüüd neid on hordides, siis ikkagi on vaja pensionile saamine kaugemale lükata. Ükskõik kust otsast proovida, ikka tõmmatakse nööriga seda pensioni pirukat sinust kaugemale. Justkui catch 22

A Catch-22, coined by Joseph Heller in his novel Catch-22, is a logical paradox wherein an individual finds him or herself in need of something which can only be had by not being in need of it. It is often spoken in regards to rules, regulations, procedures, or situations in which one has knowledge of being or becoming a victim but has no control over it occurring. http://en.wikipedia.org/wiki/Catch-22_(logic)

Tõlge: Catch-22 (konks-22) tuleb Joseph Helleri samanimelisest novellist ja tähendab loogilist paradoksi, kus isik leiab ennast midagi vajamas aga saab seda vaid siis kui tal ei ole selle vajadust. Sageli räägitakse sellest viidetega reeglitele, normidele, protseduuridele või olukordadele, kus selles olijal on teadmine ohvriks saamisest aga pole kontrolli selle toimumise üle.

Seega, mina ja ilmselt paljud noored töötajad teame, et pensionile saamise iga tõstetakse ja meie võimalused pensinini välja elada on selle tõttu aina väiksemad aga meil pole võimu olukorda muuta. Näiteks me ei saa selle võrra vähendada oma pensioniks riigi kätte jäävat summat, vaid maksudega võetakse minult ja teistelt meestelt sama palju kui meist 10 aastat kauem elavatelt naistelt. Seal on siiski vahe, kas sa elad Hannes Kuusma nahas 41 aastaseni või statistilise eesti naise järgi 10 aastat pensionile jäämisest kauem.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga