eesti meediainimesedmajanduspoliitika

Kapitalistid teevad töörahva pühast töötalgud

1. mai on teatavasti tuntud töörahva pühana. Sellel päeval sinikraed puhkasid. Kuni aastani 2008. kui Rainer Nõlvak algatas selle kolhoosi stiilis talgupäevaks tegemise, et lasta auru välja enne 9. mai sündmusi.

Mäletate, et 1. mai talgud algasid pärast Pronksiööde mässu?

Tuletame siis meelde, et 2008. toimunud prügi koristamine kuulutati edukaks ettevõtmiseks, suvel registreeris Pärnu IRL-i poliitik Raul Sarandi MTÜ Minu Eesti, Patendiametisse viis kaubamärgi MINU EESTI taotluse Urmo Kübar (endine Res Publica) ja raha selle kordamiseks andis Siim-Valmar Kiisler 8,36 miljonit, et teine üritus 2009. oleks juba jututubade läbi lausa 100 tuhande inimese kogunemiseks. Tegelikult tuli kohale ehk mingi 12 protsenti ehk 12 tuhat inimest ja hoolimata suurest sebimisest (Peeter Jalakas, Marju Lauristin, ETV reklaamid 1,5 kuud järjest, jne) ei toimunud kogunemisest mingi rahvaliikumise tekkimist. Käesoleval aastal on isegi loobutud ühtsest läbivast teemast ja tänase seisuga on rohkem kui pooled kohad täitmata.

Kirjutasin sellest ka artikli ja võtan sealt vaid ühe lõigu:

Kolmas katse 1. mail 2010 mõttetalguid korraldada on varasematest veelgi tagasihoidlikum. Rainer Nõlvak tahtis möödunud sügisel korraldada seda deviisi all „Lepime ära” ehk panna eestlased ja venelased sõbrustama. Korraldati ka Lasnamäel ühine puude istutamine, mida näidati ETV-s. Ometigi on talgute teemad jäetud vabaks, ühtegi läbivat teemat ei ole, räägitakse lihtsalt kohalikul tasandil inimeste kokkukutsumisest. Ilmselt saadi aru, et üle Eesti ei ole võimalik koordineerida poliitilise jõu teket, ja siin ei aita isegi Tõnis Mägi telereklaamid. Kahe eelmise katsega tõestati, et 50 aastat kolhoosikorda on eestlaste talgutraditsiooni kustutanud ja viimased 18 aastat kapitalismi ja „igaüks seisab enda eest”-poliitikat pärssinud vabatahtlikkust. 26. aprilli seisuga oli registreerunuid 11 tuhat, aga vabu kohti oli 24 tuhat.

http://www.kesknadal.ee/est/uudised?id=14588

Praegu on Vikerraadio täielikult selle reklaami kanaliks muutunud. Kell 13.50 oli Olev Kenk (endine ajalehe Tribüün ehk Isamaaliit peatoimetaja) intervjueerimas entusiastlikult sinna minejaid.

Just praegu, kell 14.11 käib Reporteritund samuti talgute teemal ja sealne saatejuht (Andres Kuusk?) imest samuti, et mis on toimunud kui tund varem kuulsime uudistest 17 tuhandest registreerunust ja nüüd olevat neid juba 18 tuhat ja tema küsimus olgi, et kust on see plahvatus toimunud (tsitaat).

Mina pooldan inimeste koos tegemist aga seda ei peaks suunama vaid kampaania korras üheks päevaks aastaks. Oleks ju äärmiselt loomulik, et naabrid suhtlevad ka teistel päevadel ja nädalatel ning lahendavad kogukonna elulisi küsimusi. Samuti unustagu IRL-i inimesed ära, et deviisiga “Lepime ära” all saaksid nad tuua kokku venelased ja eestlased. Kas mäletate, et möödunud sügisel pidi sellest saama käesoleva aasta läbiv teema ja korraldati isegi Lasnamäel puude istutamise kampaania. Rahvusi ei lepita mingi 1 päevase kampaaniaga kui ülejäänud 364 päeva aastas elavad nad erinevates inforuumides.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga