Veel 2 päeva UK valimisteni ja 3 erakonda on võrdsed

Britid on üsna kehvas olukorras, sest eilse gallupi järgi oli parteide toetus: 35 %, 28 % ja 28 %. Minu meelest on sellises olukorras võimatu mõistuspärase demokraatia rakendamine. Oletame, et iga partei toetajatest 25 % on teinud kaalutletud valiku ja oma eelistuse läbi mõelnud aga ülejäänud protsendid nende toetusest võivad sellisel juhul sõltuda viimase hetke meedia kajastustest. Näiteks ütleb Gordon Brown jälle mõne valija kohta poliitiku jaoks liiga avameelse arvamuse (loe: solvangu) ja eelise saab mõni teine vähem jutukas või siis libekeelsem kandidaat. See ei ole demokraatia mõte, et mingi selgrootu vähemus otsustab suure võitluse. Vähehaaval hakkab siis minema nagu USA Floridas 1999. detsembris kui valijate hääli vaadati vastu valgust, et millise märgi oli sellele jätnud hääletusmasin. Tookord oli tegemist tehniliste puudujääkidega valimiste protsessis, praegusel juhul aga valimiste süsteemi jäämises vähemteadlike (tuulelipu) valijate meelevalda.

Foto: bbc. Briti valimised ja reiting 3 päeva enne valimispäeva.
Foto: bbc. Briti valimised ja reiting 3 päeva enne valimispäeva.

Kui see oleks minu teha, siis laseksin valimistel hääletama ainult need inimesed, kes:

  1. oskavad nimetada viimase valimiste perioodi jooksul valitsuses olnud erakonnad.
  2. oskavad nimetada viimase valimiste perioodi peaministrina valitsust juhtinu(te) nime ja erakonna.
  3. oskavad öelda Riigikogu kohtade arvu ja valimisringkondade arvu.

Need 3 valikut olid kõigest esimesel hetkel pähe tulevad valikud, et mingilgi moel mõõta inimese teadlikkust poliitilisest süsteemist. Ma arvan, et nendele vastuste teadja on kursis ja mäletab möödunud aastate olusid ja pole kõigest tuulelipp PR-kampaania tegijate käes. Pöörab sinna, kuhu teda rohkem puhutakse ega suuda läbi näha kõigi erakondade poolt tulevat propagandat. Näiteks Eesti klikimeedia paljastab väga tõhusalt Keskerakonda propaganda katsetelt aga valitsuse käitumist ei torgita. Sellest on näide eilse päeva kirjutises, kuidas töötute iganädalase arvu registreerimise asemel rõhutatakse selle üldarvu langust. Ma saan sellest valitsusmeelsusest aru, sest kingiti digi-tv tulekuga igale erakanalile ju 20 miljonit krooni litsentsiraha aastas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga