inimesedpoliitika

David Cameron esitles konservatiivide populismi kõrgemat taset

Viimased 12 tundi valimiste kampaaniaks. Konservatiivide David Cameron külastab kooli. Temalt küsitakse saadikute arvu kohta parlamendis. Ta vastab, et “neid on liiga palju, meie vähendame nende arvu”. Seejuures ei nimeta ta arvu! Järeldus ja õppetund poliitikule: kui sa vastust ei tea, siis ütle, et “neid on liiga palju/vähe ja meie vähendame/suurendame seda”. Eesti kontekstis analoogia: teadmata poes piima, leiva või toote X hinda ütle, et see on liiga kõrge ja me alandame seda. Näiteks kehtestame Soome eeskujul toidule madalama käibemaksu. Ma arvan, et toidu hinda alandada lubava partei poolt hääletaksid isegi kassid! (nende krõbuskid võiksid ka selle alla minna).

Näide kaks. Cameron lubas ministrite palka vähendada 5 protsendi võrra. Ta selgitas, et selle järel saavad õpetajad suurema palga. Ilmselt algkooli lapsed usuksidki seda ja 6 klassi haridusega (Kaika-)Lained aga mina näen selles vaid populismi ehk täielikult ebatõeste faktidega valetamist. Kui palju võiks paarikümne inimese palga vähendamine anda raha juurde ilmselt sadadele tuhandetele õpetajatele? Ma arvan, et mingi 0,01 penni. Kuid väikseim  käibiv rahaühik on 1 pennine!  (http://et.wikipedia.org/wiki/Suurbritannia_naelsterling )

David Cameron parempoolne populist ja konservatiiv. foto 5. mai 2010 SkyNews kanalilt
David Cameron parempoolne populist ja konservatiiv. foto 5. mai 2010 SkyNews kanalilt

Kahjuks ei saanud ma seda juhtumit talletatud aga loodetavasti tegid seda leiborid ja jõuavad veel kiiresti sellele tähelepanu juhtida. Selliste vastustega inimene ei tohiks elusees saada mõnele juhtivale kohale. Tema arusaama järgi tekkibki siis raha tuhandete inimeste palkadeks pärast käputäie inimeste käest ära võtmist. Seejuures võitleb tema partei pärandimaksu vastu, mis praegu niigi kehtib üle 650 tuhande £ suurusele omandile. Mis kasu saavad konservatiivide poolt hääletamisest aga needsamad õpetajad? Vaevalt nad selle 0,01 penni eest midagi saaksid, sest aastas on see ka ikkagi vaid 0,12 penni. Poliitiku jaoks on eriti tänapäeval küsimus, et kust raha tuleb aga seda ei saa käsitleda ebapopulaarsete inimeste nagu saadikute arvu või ministrite palkade pealt võtmisena. See on populism! Näiteks IRL keeldus kuuldavasti oma Riigikogu palkade tõusu osa vastu võtmast aga möödunud suvel hääletasid käibemaksu tõstmiseks 2 protsendi võrra kõigile kaupadele ja teenustele. Isegi pehmete ja armsate kuiv tunne on alates aprillist 10 protsenti kallim kui mähkmed ja sidemed said täies ulatuses käibemaksu ning riik aastas mingisugused 30 miljonit.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga