Hiina presidendi Hu Jintao kloonimine TV-ülekandes

Moskvas toimub paraaad. Vene rahva viimane püsima jäänud võit on II maailmasõja õigete jõudude poolel olemine. Ühegi teise ligilähedase eduloo puudumisel rõhutataksegi selle võidu ülekaalukat tähtsust.

Vaatan kell 8.10 siis BBC pealt otselülitust Moskvasse. Seal näidatakse, et Hiina president saabub oma autoga, esialgu tekib isegi viivitus ukse avamisega (see oli üldse mitmel juhul imelik vaatepilt kui eesistuja hüppab välja ja hakkab tirima tagumist ust aga see ei taha avaneda), siis saadake uks lahti ning Hu Jintao astub välja ning kätleb Dmitri Medvedjeviga.

hiina president hu jintao saabub bbc järgi.
hiina president hu jintao saabub bbc järgi.

Pildile on märgitud aeg 8:59 ehk meie aja järgi siis 7:59. See tundub ka loogiline, et salvestati enne BBC otselülitust.

Vaatan BBC ülekande lõpuni ja lülitan RTR kanali peale. Näen ära Iisraeli, Eesti, Läti, Serbia, Sloveenia, Tšehhi ja ja veel mitmed teised presidendid (polnud kronoloogilises järjekorras).

Kanali all on kirjad, et otseülekanne. Mõtlen, et kõik on loogiline. Kuid umbes kusagil 8:24 ajal näen uuesti kuidas tuleb Hiina presidendi lipuga sarnanev auto. Ei, ma ei näe viirastusi, sest ka diktori hääl teatab Hu Jintao saabumisest. Kordub varem nähtud olukord kuni Medvedjevi poolt tema peaaegu siseruumidesse saatmiseni.

hiina president hu jintao kell 8:25 RTR ülekandes (samuti peaks olema otse).
hiina president hu jintao kell 8:25 RTR ülekandes (samuti peaks olema otse).

Mind tabab selline tunne, et televisioonis on kasutatud monteeritud materjali otselülituse raames ja sellega purunenud igasugune usk vene televisiooni usaldusväärsusse. Niipalju ma ikkagi ootaksin, et nad salvestatud materjalide ajal ei näitaks kirja “otselülitus” sest ilma selleta jään ma väga ebameeldivasse olukorda. Nimelt ma ei tea edaspidi, kas näidatav pilt on samuti mingi varasema olukorra kordus lindilt või tuleb ikkagi otse.

Ma saan aru, et paraad on Venemaa uhkus ja au ning viimane võit, mida üldse väärib mainida ning millel on ka Euroopas ja Aasias mingisugune mõjujõud aga televisioonis ei tohiks ikkagi sellist manipulatsiooni salvestatud kaadrite ja otseülekande vahel lubada. Ma muidugi mõistan, et Hiina presidendi näitamine on oluline venelaste rahvuslikule uhkusele, et näete, isegi miljardi inimesega (meist venelastest ~6 korda suurem rahvas!) riigi juht tuleb meie pidupäeva meiega tähistama. Minul on aga küsimus, et kas monteeritud paraad saab tähistada midagi puhast (võitu) või on see lihtsalt Potjomkini stiilis fassaad, mille taga on tegelikult… ? Ah, olgu seal mis tahes, ma austan venelaste panust konservatiivi Adolf Hitleri peksmisel sedavõrd, et nende pidupäeval rohkem sellele tähelepanu ei juhi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga