Kõrgeima palgaga linna juht oli Margus Hanson

Lõpetasin just rohkem kui kuu tagasi kirjutatud artikli täiendamise. Nimelt võrdlesin 31 linna abi- ja linnapeade palku. Selgus, et 121 inimese pingerida tuli täitsa huvitav. Esimesel korral oli Pärnu andmetes olemas vaid Toomas Kivimägi ja praeguste abilinnapeade andmed. Pärast Äripäeva artiklit ja järelepärimist, tekkisid sinna ka Mart Viisitamme andmed. Täna lisasingi need koos 2 teise abilinnapea andmetega. Aga Mustvee ja Maardu ei ole ikkagi palgaandmeid avaldanud. Neil seal vist Eesti Vabariigi seadused ei kehtigi.

Kõrgeimat palka teenis endine kaitseminister ja kriminaalkuriteo järel  Tartus abilinnapeaks lahkunud Margus Hanson. Olgu lisatud, et teda reklaamis ka TV3 hiljuti finaalini jõudnud saates “Laulud tähtedega”. Mitte tema lauluhääle või tuntuse pärast. Ta on Reformierakonnast ja TV3 peab kuidagi tagasi maksma selle partei ees võetud kohustusi ja seda siis läbi reklaamimise. Nimelt said nad mitmekümne miljoni võrra odavama litsentsi uute telekanalite loomise eest aga alates käesolevast aastast on TV6 vaid tasulises levis ning riigil oleks ilmselt õigus see soodustus tagasi küsida.

Kuid tulles palkade artikli juurde tagasi. Seda saab lugeda kolmapäevases Kesknädalas. Toon siinkohal ära mõned katkendid.

Eesti suurimat palka (783220 krooni) teenis Tartu Reformierakonna abilinnapea Margus Hanson, kes sai 122343 krooni ehk 18,51 protsenti rohkem oma ülemusest, reformierakondlikust linnapeast Urmas Kruusest. Isegi Reformierakonna peaminister Andrus Ansip sai vaid 7363 krooni enam. Teisel kohal oli Tartu abilinnapea Karin Jaanson (ERL) 757989 krooniga, kolmandal Saue linnapea Orm Valtson (REF) 741013 krooniga.

Esimeste 20 enim teeninu hulgas oli 8 linnapead ja 12 abilinnapead. Abilinnapea teenis oma ülemusest rohkem Jõgeval, Kiviõlis, Paides, Paldiskis, Tartus ja Tõrvas.

Omavalitsus peab täitma sõltumata oma suurusest üsnagi sarnaseid ülesandeid ja võiks eeldada, et samamoodi võrdselt on tasustatud ka nende juhid. Ometigi selgus, et see võib ühe valimisõigusega elaniku kohta erineda lausa 168 korda – just sedavõrd palju sai Kallaste linnapea Jaak Üprus (IRL) oma Tallinna kolleegist Edgar Savisaarest (KESK) enam.
Kui siit midagi järeldada, siis väikeste linnade heldust oma juhtidele maksmisel. Iga Kallaste valija kohta maksti 10 kuu jooksul 345 krooni, iga tallinlase kohta aga vaid 2,05 krooni 12 kuu peale.

Lisaks tabel 121 abi- ja linnapea brutopalkade järgi, mis on järjestatud ühe valimisõigusliku elaniku kohta kulunud palgaraha järgi. Sisaldab infot erakondliku kuuluvuse, ametis oleku perioodi ja brutotulu pingereas olemise koha järgi.

Head lugemist kesknädalal.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga