internett

Eesti ainsat sünagoogi ei kaitse jumal vaid Caesar

Eesti ainus juutide palvemaja ehk sünagoog asub Tallinnas. See on eraldatud kõrge rauast aia taha. Ilmselt nad ei usu, et jumal neid kaitseks. Selle asemel on palgatud turvafirma Caesar. Kuid Gaius Julius Caesar Augustus oli see Rooma keiser, kelle võimu ajal toimus Juudamaal rahvaloendus ja sündis hilisem prohvet ja rabi Jeesus. Uues testamendis loeme Augustuse (23. september 63 BC – 19. august 14 AD http://en.wikipedia.org/wiki/Augustus ) kohta järgnevat:

Luuka 2: 1 Neil päevil sündis, et keiser Augustus andis käsu üles kirjutada kogu maailm. See üleskirjutus oli esimene ja toimus kui Küreenius oli Süüria maavalitseja.  Ja kõik läksid endid laskma kirja panna, igaüks oma linna. Siis läks ka Joosep Galileast Naatsareti linnast üles Juudamaale Taaveti linna, mida hüütakse Petlemmaks, sest ta oli pärit Taaveti kojast ja soost, ennast laskma kirja panna ühes Maarja, oma kihlatud naisega, kes oli käima peal. Aga nende seal olles sai aeg täis, et Maarja pidi maha saama, ja ta tõi ilmale oma esimese poja ja mähkis ta mähkmetesse ja asetas ta sõime, sest neil polnud muud aset majas. Tsitaadi lõpp

Nimetatud keiser valitses aastatel 16. jaanuar 27 BC – 19. august 14 AD. Hiljem oli veel teisigi valitsejaid, kelle nimes on perenimi Caesar aga ikkagi tähelepanu vääriv, et 2 millenniumit hiljem on just selle nimega firma juutide sünagoogi valvur.

Tallinna sünagoog (synagogue) on turavafirma Caesar kaitse all. Foto 28. aprill 2010 Virgo Kruve
Tallinna sünagoog (synagogue) on turavafirma Caesar kaitse all. Foto 28. aprill 2010 Virgo Kruve

Minu jaoks on rauast aed tõke, millega antakse märku külaliste mitte ootamisest. Uksele koputamiseks või väravast sisenemiseks peab selle tõttu olema ikkagi väga tõsine põhjus, mitte ainult soov nende kultuuri lähemalt vaadata. Ma ei ole siiani käinud ei sünagoogis ega mošees, kuigi piltide ja filmide järgi tean enam-vähem mismoodi see arhidektuuriliselt näeb välja. Aga ometigi oleks ju huvitav, sest koos kristlusega on need maailma kolm juhtivad ainsa jumala kummardamise usku ja kuigi neil on üks jumal Jahve või Jehhoova või Allah, siis ometigi on nad üksteisega vaenus. Huvitav millest see tuleneb? Kas nad äkki avatud uste päevi külastajatele ka korraldavad?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga